Z Bratislavy do Istanbulu. Zelenskyj sa stretol s Erdoganom

ta3 ČTK TASR
7.7.2023 20:54

V Istanbule v piatok večer začali rokovania medzi tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a jeho ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. Informovala o tom agentúra AFP. Turecko je po Českej republike a Slovensku treťou krajinou, ktorú v piatok ukrajinský štátnik navštívil.

Ukrajina si zasluhuje členstvo v NATO

Turecký prezident povedal ukrajinskému lídrovi Volodymyrovi Zelenskému, že Kyjev si zasluhuje členstvo v NATO, no zároveň ho vyzval, aby vstúpil do mierových rokovaní s Moskvou. Informuje agentúra AFP.

"Niet pochýb, že Ukrajina si zasluhuje členstvo v NATO," povedal Erdogan na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom a dodal, že obe strany by sa mali vrátiť k rokovaciemu stolu.

Turné po Európe

Zelenskyj, ktorého krajina od vlaňajšieho februára čelí ruskej agresii, od štvrtka navštívil Bulharsko, Česko, Slovensko a Turecko. Jeho turné po aliančných krajinách sa koná pred summitom Severoatlantickej aliancie, ktorý bude budúci týždeň v Litve a pri ktorom ukrajinský prezident zasadne v novej Rade Ukrajina - NATO. Kyjev má záujem pokročiť na ceste k členstvu v alianci.

Turecko je krajinou, ktorá udržuje aktívne diplomatické styky s Kyjevom aj s Moskvou. Pomohlo napríklad vyjednať takzvanú čiernomorskú obilnú dohodu o vývoze ukrajinskej a ruskej poľnohospodárskej produkcie po mori. Dohoda však vyprší 17. júla a Rusko hrozí, že ju nepredĺži.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok