Rezort hospodárstva zverejnil výsledky auditov. Týkali sa výstavy v Dubaji, riešiť to bude aj polícia

ta3 TASR
7.7.2023 16:56

Ministerstvo hospodárstva SR zverejnilo výsledky dvoch vnútorných auditov v súvislosti s realizáciou účasti Slovenska na svetovej výstave EXPO 2020 Dubaj. V rámci auditov identifikovalo nedostatky aj riziká. Výsledky postúpilo na ďalšie konanie Krajskému riaditeľstvu Policajného zboru v Bratislave, Najvyššiemu kontrolnému úradu SR a Úradu pre verejné obstarávanie. TASR o tom informoval tlačový odbor rezortu.

Rezort hospodárstva zverejnil výsledky auditov. Týkali sa výstavy v Dubaji, riešiť to bude aj polícia
TASR/Jakub Kotian (ilu)

Veľké cifry v pohľadávkach

Ministerstvo eviduje pohľadávky voči iným osobám spolu vo výške viac ako 434-tisíc eur a obrátilo sa preto na príslušný súd. Za prenájom piatich apartmánov, ktoré boli neoprávnene užívané osobami mimo zamestnancov rezortu, si MH uplatňuje pohľadávky v celkovej sume vyššej ako 178-tisíc eur.

"Ďalšie sporné pohľadávky v celkovej výške takmer 264-tisíc eur si MH SR uplatnilo v súvislosti s podnájomnými zmluvami a ďalšími poplatkami a licenciami, ktoré znášalo ministerstvo v zastúpení druhej zmluvnej strany, a ktoré neboli vysporiadané v zmysle dohôd o vysporiadaní záväzkov," priblížil tlačový odbor. Dodal, že v tomto prípade príslušný súd vydal platobný rozkaz k úhrade dlžnej sumy. Avšak v danom prípade podala dotknutá spoločnosť v zákonnej lehote opravný prostriedok – odpor.

Voči rezortu hospodárstva ďalej vzniesli údajné pohľadávky v celkovej výške presahujúcej 444-tisíc eur. Tie však ministerstvo považuje za sporné. "Keďže v prípade týchto pohľadávok neboli MH SR do piatka predložené relevantné doklady, ktoré by preukazovali vznik a výšku uplatňovaných nárokov," skonštatoval tlačový odbor.

Nedostatky a riziká

Ministerstvu hospodárstva rovnako vznikli dodatočné náklady vo výške viac ako 25-tisíc eur voči prepravnej spoločnosti. Dôvodom podľa MH bola neprimerane dlhá doba prenájmu kontajnerov na uskladnenie prepravovaných diel, techniky či nábytku pre absenciu relevantných dokladov potrebných k colnému konaniu.

"Na základe zistených skutočností v súvislosti so zabezpečením účasti Slovenska na medzinárodnej výstave EXPO 2020 Dubaj ministerstvo hospodárstva identifikovalo nedostatky, ako aj riziká a v nadväznosti na to prijalo záväzné opatrenia, ktoré zdokonaľujú procesy vo finančnom riadení pri účasti Slovenska pri organizovaní ďalších svetových výstav EXPO s cieľom predísť najmä nehospodárnemu a neefektívnemu nakladaniu s verejnými financiami," uviedol tlačový odbor.

Vzhľadom na prebiehajúce šetrenia zo strany polície, NKÚ a ÚVO nebude MH v tejto chvíli poskytovať ďalšie bližšie informácie.

Rezort hospodárstva vykonal v súvislosti so svetovou výstavou EXPO 2020 Dubaj dva interné audity. Ich hlavným cieľom bolo overiť a hodnotiť dodržiavanie osobitných predpisov, uzatvorených zmlúv a rozhodnutí vydaných na základe osobitných či vnútorných predpisov pri finančnom riadení a iných činnostiach, súvisiacich s plnením úloh, týkajúcich sa zabezpečenia účasti SR na medzinárodnej výstave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok