Zelenskyj na cestách po Západe: Pomoc už žiadal v USA, Česku i na summite EÚ

ta3 ČTK
7.7.2023 11:27

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je v súčasnosti na turné po Európe. Po svete cestuje však od minulého decembra, stihol návštevy v USA, Británii aj na summite EÚ. Pozrite si vybrané cesty do zahraničia.

USA boli prvé na zozname

Na prvú zahraničnú návštevu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára 2022 sa Zelenskyj vydal vlani 21. decembra do USA. V americkom Kongrese vtedy vyhlásil, že americká finančná pomoc Ukrajine nie je charita, ale investícia do globálnej bezpečnosti a demokracie. Ukrajina je živá a bojovná a nikdy sa nevzdá, povedal. Zelenskyj do tej doby od začiatku invázie podnikol len niekoľko ciest po Ukrajine, pri ktorých zavítal do regiónov oslobodených od okupačnej armády.

Nasledovalo Francúzsko

Na svojej druhej zahraničnej ceste na začiatku tohtoročného februára navštívil Zelenskyj Francúzsko, Britániu a summit EÚ. Pri stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a nemeckým kancelárom Olafom Scholzom v Paríži 8. februára žiadal o rýchle dodávky ťažkých zbraní a lietadiel. Ešte v ten istý deň Zelenskyj zavítal na vopred neohlásenú návštevu Británie. 

Rokoval s britským premiérom Rishim Sunakom a zavítal medzi ukrajinských vojakov, ktorí cvičia v Británii. V britskom parlamente okrem iného uviedol, že víťazstvo Ukrajiny zmení svet a odradí všetkých budúcich agresorov. Zelenského prijal aj kráľ Karol III. a stretol sa s vedením britskej armády.

Nevynechal ani summit EÚ

Nasledujúci deň, 9. februára, sa Zelenskyj zúčastnil summitu EÚ v Bruseli. V prejave v Európskom parlamente (EP) vtedy upozornil, že Ukrajina bojuje s najviac protieurópskym režimom moderného sveta a svojím nasadením bráni aj európske hodnoty. Tiež poďakoval za pomoc, ktorú Kyjevu európske krajiny poskytujú.

Zamieril aj do Poľska

O necelé dva mesiace neskôr, 5. apríla, pricestoval Zelenskyj na oficiálnu návštevu Poľska. Pri rokovaní s poľským náprotivkom Andrzejom Dudom vo Varšave uviedol, že boj o slobodu nemožno vyhrať len čiastočne, víťazstvo ale nie je ďaleko. Zdôraznil, že každá víťazná bitka Ukrajincov vo vojne proti ruskej agresii chráni aj nezávislosť Poľska.

Neohlásene do Fínska

Na neohlásenú návštevu do fínskych Helsiniek priletel Zelenskyj 3. mája, stretol sa s vysokými predstaviteľmi severských krajín. O deň neskôr pri návšteve Holandska zavítal do parlamentu a stretol sa aj s predsedami vlád Holandska a Belgicka. Pri návšteve povedal, že pre Ukrajinu je zásadné, aby západné vlády Kyjevu dodávali zbrane čo najrýchlejšie. Povedal tiež, že Ukrajina je už de facto členom NATO, ale mala by sa ním stať aj de iure.

Nemecko a Taliansko 

V polovici mája Zelenskyj navštívil Taliansko a Nemecko. Najprv sa 13. mája v Ríme stretol s prezidentom Sergiom Mattarellom a premiérkou Giorgiou Meloniovou a prijal ho aj pápež František. O deň neskôr rokoval ukrajinský prezident v Berlíne s nemeckým náprotivkom Frankom-Walterom Steinmeierom a s kancelárom Scholzom. Ten vyhlásil, že Nemecko bude podporovať Ukrajinu, kým to bude treba. Potom sa Zelenskyj presunul do Aach, kde prevzal Cenu Karola Veľkého, ktorú získal on a ukrajinský ľud, a následne do Paríža, kde povečeral s francúzskym prezidentom Macronom.

Nezabudol ani na našich západných susedov

Lietadlo s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským 6. júla pristálo na Letisku Václava Havla v Prahe. Jeho program v Česku začal oficiálnym prijatím na Pražskom hrade, kde rokoval s prezidentom Petrom Pavlom. V piatok sa stretol s českým premiérom Petrom Fialom. Česká republika daruje Ukrajine ďalšie útočné helikoptéry a státisíce kusov munície pre zbrane veľkého kalibru. Bude sa tiež podieľať na výcviku ukrajinských pilotov na lietadlá F16. Uviedol Fiala.  

Liga arabských štátov i G7

Koncom mája Zelenskyj navštívil ešte summit krajín G7 v japonskej Hirošime, cestou tam aj 19. mája nečakane vystúpil na summite Ligy arabských štátov (LAS) v saudskoarabskom Džidde. Ukrajinský prezident arabské štáty vyzval na podporu svojho mierového plánu pre Ukrajinu a uviedol, že niektoré krajiny, aj z arabského regiónu, zatvárajú oči pred zločinmi Ruska.

V Hirošime Zelenskyj 20. mája hľadal podporu pre svoju krajinu nielen u lídrov siedmich bohatých ekonomík vrátane amerického prezidenta Bidena. Stretol sa aj s prezidentmi a premiérmi Indie, Kanady, Japonska, Nemecka, Francúzska, Británie, Talianska a s predstaviteľmi Európskej únie a ďalších krajín pozvaných na summit. "Od Japonska po arabské krajiny, od Európy po Latinskú Ameriku nachádzame podporu. A pokračujeme v tejto práci," dodal ukrajinský prezident na twitteri.

Summit v Moldavsku

1. júna prišiel na summit lídrov Európskeho politického spoločenstva (EPC), ktorý sa konal v Moldavsku. Zelenskyj na stretnutí hovoril najmä o západnej podpore Ukrajiny, ktorá podľa neho chce na nadchádzajúcom júlovom summite NATO vo Vilniuse získať "jasné" rozhodnutie o svojej budúcnosti v NATO.

Prihováral sa v rôznych videoprejavoch

Do svojej prvej zahraničnej návštevy vlani 21. decembra v USA hovoril Zelenskyj k svetovej verejnosti iba vo videoprejavoch pri rôznych príležitostiach. Mierovú reč predniesol napríklad na summite svetových lídrov G20, pri odovzdávaní cien Grammy či na filmovom festivale v Cannes. S videoprejavom vystúpil vlani v septembri aj na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku. Svetových lídrov vtedy vyzval, aby Rusku odobrali hlasovacie právo v medzinárodných inštitúciách aj možnosť práva veta v Bezpečnostnej rade OSN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok