Skvelá správa! Ceny benzínu a nafty klesli

ta3 TASR
7.7.2023 09:30

Vývoj spotrebiteľských cien pohonných látok v 26. týždni 2023 v porovnaní s cenami v 25. týždni 2023 ovplyvnili nižšie ceny 95-oktánového a 98-oktánového benzínu, motorovej nafty a skvapalneného zemného plynu (LNG). Vzrástli ceny skvapalneného ropného plynu (LPG) a stlačeného zemného plynu (CNG). Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Ropa prudko zdražela. Vodiči, pripravte sa na opätovné zdražovanie palív
TASR/Lukáš Grinaj

Ceny ropy v piatok vzrástli, pričom cena Brentu sa posunula k hranici 77 USD za barel (159 litrov). Zároveň smerujú k rastu aj za celý týždeň, druhý týždeň po sebe. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v septembri dosiahla do 9.01 h SELČ 76,92 USD (70,58 eura) za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená rast o 40 centov (0,52 %). Cena americkej ľahkej ropy WTI s augustovým kontraktom dosiahla 72,17 USD/barel, čo predstavuje rast o 37 centov (0,52 %). Navyše, v obidvoch prípadoch smeruje cena ropy k celotýždennému rastu približne o 2 %.

Podľa analytika Edwarda Moyu vývoj v tomto týždni čiastočne ovplyvňuje nástup letnej motoristickej sezóny v USA, ktorá zlepšuje vyhliadky dopytu po rope. Navyše, kľúčoví producenti Saudská Arábia a Rusko v minulých dňoch oznámili zníženie produkcie v nasledujúcom mesiaci. Náladu v tomto týždni podporil aj väčší než očakávaný pokles ropných zásob v USA, aj keď z druhej strany na trhy a ceny ropy pôsobia obavy z ďalšieho zvyšovania úrokových sadzieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok