Je zakázaná vo viac ako stovke krajín. USA napriek tomu zvažujú, že Ukrajine poskytnú kazetovú muníciu

ta3/ČTK
6.7.2023 16:00

Spojené štáty "aktívne zvažujú", že Ukrajine poskytnú kazetovú muníciu, bezprostredné oznámenie však zatiaľ Washington nechystá, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu Bieleho domu Andrewa Batesa. Denník The New York Times (NYT) predtým informoval, že oznámenie o poskytnutí príslušnej munície sa chystá už vo štvrtok.

Kyjev čelil ďalšiemu masívnemu útoku, vyžiadal si najmenej jednu obeť
TASR/AP

Kazetová munícia je zakázaná vo viac ako 120 krajinách, avšak v USA, Rusku alebo na Ukrajine nie. Ruská aj ukrajinská strana už na bojiskách tento typ munície použili.

Kazetovú muníciu je možné odpáliť ako delostrelecký granát alebo ako strelu vzduch-zem. V oboch prípadoch sa munícia v určitom bode svojej trajektórie roztriešti na množstvo menších výbušnín, ktoré majú potenciál spôsobiť škodu na väčšej ploche.

Dohovor o kazetovej munícii

Viac ako 120 krajín sa v Dohovore o kazetovej munícii zaviazalo, že tieto zbrane nebudú ďalej vyrábať, skladovať, presúvať ani používať. Dohovor okrem USA a Ruska nepodpísala Čína, India, Brazília či Argentína, a z Afriky napríklad Egypt, Angola alebo Eritrea.

Hlavnou motiváciou pre reguláciu kazetovej munície je hrozba, ktorú predstavuje pre civilistov, a to nielen kvôli širšej ploche, ktorú zasiahne, ale aj kvôli nebezpečnosti nevybuchnutej munície, ktorá je nákladná na odstránenie a môže civilistov aj dlho po skončení bojov zabiť alebo zmrzačiť. Kazetovú muníciu na ukrajinských bojiskách od vlaňajšieho februára použili obe strany konfliktu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok