Oteckovia to zvládnu aj bez mamičiek. Dokazuje to letný tábor vo Vyšnej Slanej

ta3
6.7.2023 13:48

Rúcajú mýty o tom, že oteckovia sú bez mamičiek stratení a nedokážu pre svoje deti pripraviť program na letné prázdniny. Každoročne sa oteckovia z celého Slovenska bezprostredne po skončení školského roka stretnú v letnom tábore vo Vyšnej Slanej a čaká ich dobrodružný týždeň. Mamičkám je do tohto tábora vstup prísne zakázaný.

Už budíčky bývajú v tomto tábore nezabudnuteľné. Pomáha reprosústava, z ktorej na plný výkon buráca heavymetal. Potom nasleduje rozcvička. Kto si ráno nerozhýbe telo, nemôže podať dobrý výkon. Po raňajkách nasleduje kurz posunkovej reči. V tábore sú totiž spolu so zdravými deťmi a rodičmi aj ich hendikepovaní priatelia. A hlavným organizátorom je Peter Marček, známy tlmočník do posunkovej reči.

"Deti počujúce aj nepočujúce, je to úplne jedno, kto tu je. Hlavne, aby sme si to užili spolu s deťmi," hovorí nepočujúci Andrej Jahn. Zvyšok programu je vždy iný. V čase našej návštevy oteckovia s deťmi cvičili pod dohľadom profesionálneho trénera.

Myslieť treba aj na večeru. Hladní nezostanú iba tí, ktorí si niečo ulovia. Peter Marček, otecko: "Tú aktivitu nazývame Chyť a zožer. Za mnou vidíte oteckov s deťmi, ktorí v časovom limite musia rybu uloviť, oteckovia ju potom očistia a ryba bude následne večer skonzumovaná. - No dobre, ale ak sa nebodaj nepodarí chytiť ani jednu rybu? - Aj v minulosti sa nie vždy podarilo zviera alebo rybu chytiť. A vtedy bola rodina hladná."

V tábore nie je núdza o situácie, ktoré by mamičky istotne nedopustili. Napríklad na poriadku v izbách sa až tak veľmi nebazíruje. "Nám vôbec nezáleží na poriadku. Nám ide hlavne o zábavu. Keby tu boli maminky, poriadok by musel byť, ale keď sú tu tatinkovia, poriadok nemusí byť," tvrdí táborníčka Viktória Rusňáková. Je to už ôsmy ročník tábora. Vracajú sa aj tí, ktorí už vyrástli.

"Tento tábor je do 15-tich rokov, čiže už som nemohla chodiť. A teraz som prišla, aby som zase všetkých videla. Ale už nie ako dieťa, ale ako čašníčka," hovorí Nina Marčeková.

Otecko Marek Nemešpetra: "Boli sme teraz na veľmi dobrej dovolenke, v Dubaji a Abú Dhabí. Bolo to úžasné. Ale malý povedal, nabudúce choďte vy sami, ja pôjdem radšej do tábora."

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok