Na hlučnosť treba myslieť pred stavbou. Ako sa zbaviť nadmerného hluku v obydlí?

ta3 TASR
6.7.2023 10:19

Nadmernému hluku v obydlí sa dá podľa odborníkov zabrániť nábytkom, zeleňou či správne riešenou izoláciou. Na hlučnosť ale treba myslieť už počas navrhovania stavby a jej realizácie. Je vhodné používať trojvrstvový systém, ktorý sa v akustike nazýva hmota-pružina-hmota. Upozornila na to profesorka stavebnej, priestorovej a urbanistickej akustiky Monika Rychtáriková zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

hotel izba ubytovanie 1140px (TASR/Pavel Neubauer)
TASR/Pavel Neubauer

Hluku z vonkajšieho prostredia bráni pohltivý materiál na konštrukcii domu. Zvuk sa od tvrdých povrchov, ako sú betón, tehla či omietka odráža, mäkké pórovité materiály ho naopak do seba absorbujú a nešíria ho ďalej. V interiéri je vhodným zvukovým izolantom aj huňatý koberec, korok alebo pružný materiál pod parketami či podlahou.

"Určite je dobré, ak má výrobca izolácie spravené merania pohltivosti zvuku v certifikovanom laboratóriu. Ak ich má, potom vie určite odpovedať aj na otázku, za akých podmienok, teda na akom povrchu, v akej konštrukcii sa meralo, keďže izolácia je vždy súčasťou systému a kombinácia povrchov ovplyvňuje výsledok," uviedol  manažér HBS pre Čechy a Slovensko Lukáš Kmenta. Použitím štandardnej fasádnej izolácie s hrúbkou 14 centimetrov v kombinácii so striekanou penou pohltia obvodové rúry podľa meraní o 34 % viac hluku z exteriéru, ako nariaďuje norma.  

Izolácia strechy

Pri oknách je dôležité tesnenie a zasklenie, nie materiál rámu. "Ak máte dvojité alebo trojité sklo, jednotlivé tabule by mali byť rôznych hrúbok. Vtedy nevznikajú také výrazné rezonančné efekty," odporučila Rychtáriková s tým, že je dobré zvukovú priepustnosť okna preveriť ešte pred kúpou.

Zvuk z exteriéru umožňuje zmierniť aj správna izolácia strechy. Zelená strecha s rastlinami či zeleň okolo domu pomáhajú tlmiť zvuk ešte viac.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok