Cez Slovensko sa presúvajú búrky. Pre tieto okresy platia výstrahy

ta3 tasr
5.7.2023 17:14

Búrky sa môžu v stredu vyskytnúť na väčšine územia Slovenska. Meteorológovia preto pre viaceré okresy vydali výstrahu prvého alebo druhého stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe.

Búrka mraky
TASR/DPA

Krúpy aj vietor

Výstraha druhého stupňa platí pre okresy Prievidza a Turčianske Teplice. Búrky môžu byť spojené s lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov za 30 minút, krúpami či nárazmi vetra s rýchlosťou 70 až 110 kilometrov za hodinu.

Výstraha prvého stupňa zase platí pre okresy Bratislavského, Banskobystrického, Nitrianskeho, Trnavského a Žilinského kraja. Rovnako aj pre okresy Stará Ľubovňa, Poprad, Levoča, Kežmarok, Rožňava, Gelnica a Spišská Nová Ves. V daných oblastiach môže búrky sprevádzať prudký lejak s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, nárazy vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu a krúpy. 

Môžu byť aj povodne

Intenzita sprievodných javov je podľa meteorológov v danej ročnej dobe a oblastiach bežná. "Môže však spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie," dodali.

Pre okresy Prievidza a Turčianske Teplice platí vzhľadom na očakávané zrážky tiež výstraha prvého stupňa pred prívalovou povodňou. "Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," ozrejmil SHMÚ.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok