Amsterdam sužuje búrka Poly. Stopli všetky lety, z Viedne tam neodletelo ani jedno lietadlo

ta3 AP čtk
5.7.2023 11:51

Letisko Schiphol v Amsterdame v stredu zrušilo stovky letov. Urobilo tak pre víchricu Poly, pre ktorú v troch provinciách vyhlásili červený poplach. Búrka si vyžiadala najmenej jedného mŕtveho a dvoch zranených. Národný meteorologický ústav v Holandsku na jednom z pobreží krajiny odmeral rýchlosť búrky, ktorý dosiahla až 145 kilometrov za hodinu.

Ochromená Európa

Schiphol je jedným z najdôležitejších európskych letísk. Z Viedne v stredu do Amsterdamu zatiaľ neodletel ani jeden komerčný let. Všetky lety boli zrušené alebo označené ako meškajúce. Holandské úrady vyzvali ľudí, aby ostali doma a necestovali ani autom. Očakávajú, že situácia sa má zhoršiť. Okrem leteckej dopravy je obmedzená aj železničná.

Autority hlásia jednu obeť a dvoch zranených. V holandskom meste Haarlem prišla o život žena, na ktorú pri búrke spadol strom. Ďalší dvaja ľudia utrpeli zranenie v Amsterdame, keď padajúce stromy zasiahli ich autá. Letisko očakáva, že obmedzená letecká kapacita bude popoludní obnovená, píše AP. Búrka mala Amsterdam zasiahnúť v stredu podvečer a presunúť sa nad Nemecko a Dánsko.

Nemecko sa pripravuje

Nemecké úrady vyzvali, aby vodiči v ohrozených oblastiach na severe krajiny nevychádzali, pokiaľ to nie je nevyhnutné. V nemeckej spolkovej krajine Dolné Sasko v stredu niektoré školy pre búrku preventívne zrušili vyučovanie, v Hamburgu budú od dnešného poludnia uzavreté niektoré cintoríny, informovala agentúra DPA.

Nemecká meteorologická služba varovala pred nepriaznivým počasím v častiach spolkových krajín Dolné Sasko, Šlezvicko-Holštajnsko a Hamburg. Meteorológovia uviedli, že na pobreží Severného mora sa dá cez deň očakávať vietor dosahujúci v nárazoch rýchlosť 120 kilometrov za hodinu. "To je na letnej búrke skutočne extrémne," uviedla meteorologická služba. V noci na štvrtok by mala víchrica postupne zoslabnúť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok