Brazília podporila demonštrantov v Iráne. Lietadlo futbalovej reprezentácie obletelo celý svet

ta3
4.7.2023 22:09

Brazílska ženská futbalová reprezentácia priletela do dejiska MS vo futbale do Austrálie s lietadlom, ktoré na chvoste malo vyobrazenie iránskej dvojice, ktorá sa stala obeťou tvrdej štátnej línie v islamskom štáte.

Mahsa Aminiová bola zatknutá za to, že nemala na sebe prikrývku hlavy a neskôr vo väznici aj zomrela. To vlani vyvolalo masové protesty po celej krajine. K demonštrantom sa pridal aj futbalista Amir Nasr Azadani. No a jeho polícia tiež zatkla a takmer ho v krajine odsúdili na trest smrti. Napokon z toho bolo celkovo v úvodzovkách iba 26 rokov väzenia. 

A tak si prítomní na letisku v Brisbane mohli prečítať nápis, že žiadna žena by nemala byť nútená nosiť šatku a že žiadny muž by nemal byť obesený, keď to podporí. Aj preto boli zápasy Iránu na šampionáte v Katare ostro sledované, keďže boli sprevádzané demonštráciámi. Na ženskom turnaji, ktorý sa začína 20. júla, Irán nemá zastúpenie. Lietadlo, ktoré dopravilo brazílsku reprezentáciu však už obletelo celý svet. Na charterových letoch prevážalo pasažierov na všetky smery.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok