Český horolezec odtrhol doskovú lavínu, zasypanie neprežil

TASR, TA3
27.2.2013 09:50

Okrem lavíny vedľa Francúzskej muldy pod Lomnickým štítom nahlásil v utorok (26.2.) horským záchranárom náhodný svedok aj lavínu v Žiarskej doline. Podľa informácií Horskej záchrannej služby (HZS) pozorovateľ z diaľky videl, ako dvaja skialpinisti počas lyžovania v svahu Plačlivého uvoľnili lavínu, ale podarilo sa im uniknúť.

Menej šťastia mal podľa HZS český horolezec, ktorý s kolegami vystupoval na Svišťový štít. Z nezistených dôvodov sa v popoludňajších hodinách v polovici výstupu otočil a išiel späť na Zbojnícku chatu, kde boli ubytovaní. Jeho kolegovia pokračovali vo výstupe na Svišťový štít. Horolezec vo veku 65 rokov počas zostupu uvoľnil doskovú lavínu s rozmermi 400 krát 400 metrov, ktorá ho strhla zo sebou v oblasti Vyšného Zbojníckeho plesa.

Až po príchode na chatu jeho nič netušiaci kolegovia zistili, že chýba. Prostredníctvom chatára nahlásili správu záchranárom HZS, ktorí okamžite prišli na pomoc. Do záchrannej akcie sa zapojilo sedem profesionálnych a jeden dobrovoľný zmluvný záchranár s dvoma lavínovými psami. Z chaty odišli na pomoc aj ostatní ubytovaní turisti a horolezci.

Český horolezec nemal podľa HZS lavínový vyhľadávací prístroj, preto ho skupina z chaty nenašla. Po príchode záchranárov sa zorganizovala sondáž lavíništa a psovodi hľadali zasypaného. Po asi hodinovom hľadaní pes našiel pachovú stopu zasypaného, ktorého záchranári vykopali už bez známok života. Jeho telo  následne transportovali od Vyšného Zbojníckeho plesa do márnice v Novom Smokovci. Záchranná akcia sa skončila dnes o 2. hodine ráno.
HZS opäť upozorňuje návštevníkov Vysokých Tatier, že na horách je zvýšené lavínové nebezpečenstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok