Už čoskoro bude vlastníctvo elektromobilu lacnejšie

ta3
4.7.2023 15:34

Kým elektromobil kúpený v roku 2023 bude počas svojej životnosti slovenské domácnosti stáť o 1 500 eur viac, už v roku 2025 takouto kúpou ušetria 7 500 eur. Vyplýva to analýzy "Čisto a zbesilo" Inštitútu environmentálnej politiky.

Už čoskoro bude vlastníctvo elektromobilu lacnejšie
TASR - Radovan Stoklasa

"Za túto zmenu môže postupný pokles nákupných cien z dôvodu poklesu cien batérií, zlepšenia výrobných procesov a sprísnenia emisných noriem CO2 zo strany EÚ. Vlastníci budú šetriť najmä na údržbe a servise a na palivách a to aj v prípade nižších cien ropy a vyšších cien elektrickej energie,tvrdia analytici. 

Doprava je jediný sektor, v ktorom podľa ich dát emisie skleníkových plynov stále stúpajú, pričom dôvodom je rozvoj automobilizmu. Sektor dopravy v SR dlhodobo zodpovedá za 18 % všetkých emisií skleníkových plynov, z čoho až 97 % predstavuje cestná doprava. V celej EÚ tvoria emisie z dopravy až štvrtinu všetkých emisií skleníkových plynov. Aj preto Únia predložila sériu legislatívnych návrhov, ktorých cieľom je znížiť emisie v sektore.

Dekarbonizácia v sektore ťažkých úžitkových vozidiel je síce náročnejšia, aj tu sú už dnes celkové náklady vlastníctva vybraných ťažkých úžitkových vozidiel na batériový pohon v porovnaní s naftou nižšie. Výnimkou sú mestské autobusy, pre ktoré sú celkové náklady vlastníctva nižšie až v roku 2024. Ťažké úžitkové vozidlá na vodíkový pohon dosiahnu nižšie celkové náklady vlastníctva v porovnaní s vozidlami s naftovým pohonom do roku 2040.

Medzi opatrenia na podporu plynulého prechodu patria napríklad priame dotácie na nákup elektromobilov, dotácia na výstavbu infraštruktúry a navýšenie environmentálnych daní a poplatkov pri kúpe vozidla so spaľovacím motorom v rámci princípu "znečisťovateľ platí". Dotačné schémy ale musia odzrkadľovať rozdiely cien medzi bezemisnými a konvenčnými vozidlami. Prípadné uprednostňovanie elektromobilov by malo byť dočasné a postupne sa znižovať s ich zvyšujúcim sa počtom, aby nedošlo k preferovaniu individuálnej dopravy pred hromadnou verejnou, tvrdia analytici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok