Vlhová o svojom duševnom zdraví: Som tiež len človek, vyhľadať pomoc nie je hanba

ta3 UNIQA
4.7.2023 15:14

Slovenská najúspešnejšia lyžiarka Petra Vlhová hovorila o tom, ako prežíva svoje víťazstvá aj pády. Najotvorenejší rozhovor jej kariéry vznikol pre Ligu za Dušené zdravie s podporou UNIQA, ktorá dlhodobo pomáha v oblasti duševného zdravia a snaží sa destigmatizovať túto tému aj cez svojich športových ambasádorov.

Vlhová o svojom duševnom zdraví: Som tiež len človek, vyhľadať pomoc nie je hanba
TASR/Martin Baumann

"Chcem byť dobrým príkladom ľuďom. Chcem im odovzdať niečo dobré, čo som sa naučila. A som presvedčená, že na tom, keď človek začne hovoriť o duševnom zdraví a o tom, že sa necíti dobre, nie je nič zlé. Keď známi ľudia, ktorí sú vnímaní ako "slávni" budú hovoriť, ako sa majú, čo prežívajú, tak sa možno aj bežní ľudia budú cítiť komfortnejšie rozprávať o tom, ako im je a čo ich trápi," vyjadrila sa Vlhová.

Priznáva, že čeliť tlaku očakávaní od verejnosti či tímu nie je jednoduché. Darí sa jej to najmä vďaka tomu, že sa plne sústreďuje na seba a svoj život a tlak zvonku si nepripúšťa.

"Vždy som chcela byť najlepšia, takže ak som v nejaký deň povedzme tretia, viem, že očakávanie od seba som mala väčšie. Chcela som byť prvá. Snažím sa preto následne zistiť, kde som urobila chyby, a kde to nabudúce môžem urobiť lepšie. Aby som najbližšie, keď budem mať ďalšiu šancu, dokázala zvíťaziť," priblížila olympijská zlatá medailistka.

Jej život však nie je len šport. Sama pripomína, že je normálny človek, má svoj osobný život a rieši každodenné problémy ako hocikto iný a zažíva dni, keď nevidí to povestné svetielko na konci tunela.

"Otvorene poviem, že to, že človek vyhľadá pomoc, nie je zlyhanie. Ľudia sa hanbia, lebo si myslia, že vyhľadať pomoc je slabosť. Nie je to tak. Ale ak chcete na sebe niečo zmeniť, alebo sa niečo naučiť, je za tým veľmi veľa náročnej práce na sebe, ktorú musíte chcieť urobiť, lebo sama sa neurobí, ani ju nikto neurobí za vás. Musíte mať vôľu a chuť," vyjadrila sa.

Ak chce mať človek lepší život, treba s tým začať niečo robiť, ozrejmila lyžiarska hviezda. "Preto rozprávam, ako sa cítim, ako mi je. A odporúčam ostatným, ak im nie je dobre, aby začali robiť to isté. Nie je na tom nič zlé. Duševné zdravie je veľmi prepojené s fyzickým. Ak chceme byť zdraví, musíme sa o seba starať, na tele aj na duši," uzatvára Vlhová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok