Futbalový talent z KĽDR. Už tri roky je mimo scény, za všetko zrejme môže jeho pôvod

ta3 CNN
5.7.2023 18:00

V roku 2017 sa Han Kwang Song stal prvým Severokórejčanom, ktorý strelil gól v jednej z piatich hlavných európskych futbalových líg. O dva roky neskôr šokoval prestupom do talianskeho Juventusu Turín a neskôr do katarského Al-Duhail. Jeho sľubná kariéra sa však prerušila, keď v roku 2020 zmizol zo svetovej futbalovej scény, píše americký portál CNN.

Futbalový talent z KĽDR. Už tri roky je mimo scény, za všetko zrejme môže jeho pôvod
Profimedia

Jedinečný Han

"Malý Severokórejčan," tak ho raz opísal taliansky komentátor. Han totiž nebol vysoký, no pre svoje tempo a schopnosť prekonávať prekážky bol stále schopný súťažiť medzi najlepšími v Európe.

Mladý útočník z Pjongčangu rýchlo upútal pozornosť futbalových odborníkov a fanúšikov – nielen pre svoj jedinečný pôvod, ale aj pre svoju technickú zdatnosť. "Jeho postava nebola veľká, ale bol rýchly a vedel dobre skórovať hlavou," povedal juhokórejský futbalový komentátor Hahn June-hea pre CNN Sport.

Hana doma chválili ako "sľubného hráča, ktorý pritiahol pozornosť európskeho futbalového sveta", uvádza severokórejské propagandistické médium Sogwang.

Na snímke Han Kwang Song. Profimedia

Čo predchádzalo jeho zmiznutiu?

Dobré časy však trvali len do roku 2017 - vtedy Bezpečnostná rada OSN uvalila sankcie na Severnú Kóreu za vykonanie jej šiesteho jadrového testu. Sankcie nariadili členským štátom, aby repatriovali všetkých občanov Severnej Kórey, ktorí pracujú v ich príslušných jurisdikciách. A to vzhľadom na obavy, že zahraničné financie sa presúvajú na podporu jadrových a zbrojných programov Kim Čong-una. Rezolúcia BR OSN stanovila ako konečný termín na repatriáciu koniec roka 2019.

Pandémia Covid-19 však viedla k tomu, že Severná Kórea úplne uzavrela svoje hranice, čo znemožnilo Hanovi a ďalším repatriovaným severokórejským štátnym príslušníkom vrátiť sa domov. V súlade so sankciami OSN mal v roku 2021 odletieť z Kataru – a odvtedy zmizol. Vyšetrovanie televízie CNN, ktorá sa zaoberala jeho príbehom, vrhlo na jeho zmiznutie nové svetlo.

Šport ako mäkká sila

Han sa narodil v severokórejskom hlavnom meste Pchjongjang v roku 1998. O jeho živote sa vie len málo, odhliadnuc od jeho zápisu na prestížnu medzinárodnú futbalovú školu v Pjongčangu založenú v súlade so známou láskou Kim Čong-una k športu.

Keď Kim v roku 2012 prevzal opraty režimu, šport sa stal vzácnym oknom do krajiny, ktorá je pred zvyškom sveta často ukrytá. Podľa správy juhokórejského ministerstva pre zjednotenie použil severokórejský vodca šport ako cvičenie mäkkej sily. Investoval do vrcholového športu, aby medzinárodne propagoval svoju krajinu, a taktiež dotoval verejný šport s cieľom posilniť obranu a pracovnú silu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok