Ódor absolvoval prvú zahraničnú návštevu Česka. V Prahe sa stretol s Fialom aj Pavlom

ta3 ČTK
4.7.2023 08:16

Prezident Petr Pavel popoludní na Pražskom hrade hovoril so slovenským premiérom Ľudovítom Ódorom predovšetkým o severoatlantickom summite (NATO) a o ďalších bilaterálnych otázkach. Prezident Pavel to uviedol na Twitteri. Na schôdzku prišiel Ódor priamo z úradu vlády, predtým zhruba hodinu rokoval s premiérom Petrom Fialom (ODS) v Kramářovej vile.

"Česko-slovenské vzťahy sú pevné a vzájomnej spolupráce sú neotresiteľné bez ohľadu na výmenu politických reprezentácií," uviedol Pavel. Hovorkyňa hradu Markéta Řeháková doplnila, že Pavel s Ódorem tiež riešil spoluprácu v posilňovaní odolnosti spoločnosti proti dezinformáciám, témy súvisiace s obranou a priority predsedníctva vo V4.

S Ódorom do Prahy dorazil aj slovenský minister zahraničia Miroslav Wlachovský, ktorý okrem iného rokoval so šéfom českej diplomacie Jánom Lipavským (Piráti). Okrem vzťahov prebrali aj chystanú spoločnú cestu ministrov SR, ČR a Rakúska do Severnej Macedónie v polovici júla, uviedol Lipavský na Twitteri.

Obrana aj migrácia

Fiala s Ódorom hovorili o obrane či migrácii. Vzhľadom na to, že sa obe krajiny rozhodli pre nákup švédskych bojových vozidiel pechoty (BVP), pokúsia sa spoločne využiť zľavové doložky a ušetriť napríklad aj vďaka spoločnému testovaniu. Na summite NATO chcú obe krajiny vyjadriť čo najsilnejšiu politickú podporu Ukrajine, ktorá čelí ruskej vojenskej invázii, vrátane perspektívy pre jej budúce členstvo v NATO.

Český premiér tiež ocenil zlepšenie spolupráce so Slovenskom ohľadom nelegálnej migrácie. Je to podľa neho kľúč, ako predchádzať opatreniam na spoločných hraniciach, ku ktorým Česko pristúpilo vlani. Česko a Slovensko sa podľa Fialu zhodujú v pohľade na nelegálnu migráciu, v tom, že je potrebné posilniť ochranu vonkajšej hranice Európskej únie a zlepšiť návratovú politiku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok