Kandidátky odovzdané, začína sa boj. Odborníci povedali, čo od strán očakávajú

ta3/Lenka Klobučníková
3.7.2023 14:52

Strany v nedeľu odovzdali kandidátske listiny. O poslanecký mandát zabojuje 24 strán a jedna koalícia. V relácii Téma sme sa rozprávali s odborníkom na politický marketing Robertom Slovákom a s politológom Jozefom Lenčom.

tema_95.jpg
TA3

Podľa Slováka bude kampaň 2023 taká istá ako predchádzajúce. "Na jednej strane budú stáť strany, ktoré budú burcovať emócie a na druhej strane budú subjekty, ktoré budú skôr upokojovať." Odborník ďalej podotkol, že hlavným cieľom niektorých strán a subjektov bude nenávisť. Takéto strany sa budú snažiť získať voličov najmä cez hľadanie nepriateľa a vyvolávanie konfliktov. 

Praktiky a taktiky na voličov

Podľa preferencií odborník spomenul aj Progresívne Slovensko. "Patrí medzi top tri strany. Komunikácia neútočná, málo agresívna, je vidieť, že tón kampane je zadefinovaný takto." Slovák očakáva, že ich argumenty budú vecné a stavia na pokojnú kampaň, ako to urobila aj prezidentka. Niektoré strany ako Hlas chcú využič populistické témy, akou je napríklad zlacňovanie potravín. Politológ dalej dodáva, že "témy budú určite pestré a budú sa krištalizovať." 

Jedna z hlavných tém, ktoré budú strany presadzovať, je aj situácia na Ukrajine. "My sme národ, ktorý sa pridáva k víťazom. Vplyv toho, ako bude Ukrajina postupovať, ovplyvní to, aké názory budú mať ľudia aj na naše smerovanie," povedal Slovák.

Bilbordy sa nedajú vypnúť

Problémy, ktoré sprevádzajú každodenný život ľudí, môžu voličov ovplyvniť pri výbere politickej strany. "Záleží aj od toho, akú cieľovú skupinu si každá strana zvolí. Bilbord je médium, ktoré neviete vypnúť, neviete ho preskočiť ako reklamu na internete. Aj keď veľa ľudí v prieskumoch hovorí, že ho nevníma, nejaký vplyv na nich predsa len má," vysvetľuje odborník.

Politici si navzdájom cez bilbordy posielajú odkazy, ako napríklad strana SASKA a hnutie Sme rodina. "To, že si politické strany vymieňajú odkazy cez bilbordy, ktoré si platia z našich daní, je len také podčiarknutie toho, ako sa zaoberajú sami sebou a neriešia zásadnejšie, hodnotnejšie témy," doplnil Slovák.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok