Izraelská armáda zasiahla na Západnom brehu. Je to skutočná vojna, tvrdí svedok

ta3 ČTK
3.7.2023 12:45

Pri rozsiahlej operácii izraelskej armády v Džaníne na severe okupovaného Západného brehu Jordánu v noci zahynulo najmenej päť Palestínčanov a ďalších najmenej 27 ich bolo zranených, uviedlo palestínske ministerstvo zdravotníctva.

Izraelská armáda zasiahla na Západnom brehu. Je to skutočná vojna, tvrdí svedok
AP Photo/Nasser Nasser

Tretia intifáda?

Agentúra AP píše, že akcia, pri ktorej armáda použila na zasiahnutie militantných cieľov drony a nasadila stovky vojakov, pripomínala izraelské vojenské operácie počas druhej intifády, palestínskeho povstania z rokov 2000 až 2005. Izraelská armáda uviedla, že jej rozsiahla akcia smerovala proti "teroristickej infraštruktúre" v Džaníne. Zamerala sa ako na mesto, tak na tunajší utečenecký tábor a zasiahla vraj veliteľstvo militantných bojovníkov. Podľa tunajších obyvateľov raketa vypálená zo vzduchu jeden z domov zničila.

Izraelský minister obrany Joav Galant poznamenal, že izraelská armáda cieli na "centrá terorizmu v Džaníne", a dodal, že každý, kto zaútočí na Izraelčanov, zaplatí vysokú cenu. Vysoko postavený nemenovaný predstaviteľ izraelskej vlády podľa denníka The Times of Israel (TOI) uviedol, že "cieľom tejto rozsiahlej operácie je ukončiť úlohu Džanínu ako útočisko terorizmu", a dodal, že akcia "bude trvať tak dlho, ako bude treba."

Palestínske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že o život prišlo päť Palestínčanov a ďalších 27 ich bolo zranených, z toho sedem vážne. Vojaci podľa ministerstva do mesta vstúpili z niekoľkých smerov. Hovorca predsedu palestínskej samosprávy Mahmúda Abbása operáciu izraelskej armády označil za "ďalší vojnový zločin na Západnom brehu".

Hamas hrozí odpoveďou

Líder politického krídla militantného islamistického hnutia Hamas, ktoré vládne v Pásme Gazy, Ismáíl Haníja, uviedol, že "krv preliata v Džaníne určí ďalšiu fázu". "Náš ľud a jeho odpor sú schopní na túto barbarskú agresiu odpovedať," dodal.

Vysoko postavený bezpečnostný zdroj oznámil spravodajskému webu Ynet, že Hamas a palestínsky Islamský džihád v Gaze boli informované, že izraelská operácia je obmedzená na Džanín a že by nemali zasahovať, inak bude armáda tvrdo reagovať. Izraelský minister zahraničia Eli Kohen neskôr podľa Reuters naznačil, že Izrael nemá v úmysle v tejto operácii pokračovať mimo Džanín. "Naším cieľom je sústrediť sa na Džanín, sústrediť sa iba na teroristov a ich bunky," povedal šéf izraelskej diplomacie novinárom v Jeruzaleme.

Boje pokračovali

Agentúra Reuters informovala, že ešte niekoľko hodín po údere sa utečeneckým táborom rozliehala streľba a výbuchy a bolo počuť bezpilotné lietadlá. Tunajší ozbrojenci tvrdia, že sa zapojili do stretov s izraelskými vojakmi. "Čo sa deje v utečeneckom tábore, je skutočná vojna," povedal jeden z vodičov sanitiek, ktoré sa podľa neho z tábora vracajú plné zranených.

Izraelská armáda oznámila, že vykonala vzdušný úder na spoločné bojové stredisko slúžiace rôznym ozbrojeným skupinám v meste, vrátane Džanínskych brigád, odnože teroristickej skupiny Islamský džihád. Neskôr doplnila, že niekoľko podozrivých zatkla a zabavila v meste množstvo výbušnín. Pri operácii k dnešnému ránu podľa TOI nebol zranený žiadny izraelský vojak.

Izrael obsadil Západný breh Jordánu pri vojne v roku 1967. Palestínčania chcú, aby toto územie tvorilo hlavnú časť ich budúceho štátu. V uplynulom roku Izrael na Západnom brehu Jordánu znásobil razie, a to najmä v Džaníne, v reakcii na rad palestínskych útokov vo vnútri Izraela. Podľa TOI bolo tento rok na Západnom brehu Jordánu zabitých 138 Palestínčanov. Podľa Izraela išlo vo väčšine prípadov o ozbrojené radikály. Medzi mŕtvymi sú ale aj mladíci hádzajúci kamene a ľudia, ktorí sa do násilností nezapojili. Palestínske útoky namierené proti Izraelcom si tento rok podľa toho istého zdroja vyžiadali životy 24 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok