Mindful eating pomôže schudnúť aj udržať váhu: Ideálny čas na začiatok je práve v lete

TA3/zm
20.7.2023 08:00

Pod názvom mindful eating sa skrýva v podstate uvedomelé stravovanie. Ide o to, že by ste si mali každé jedlo vychutnať a vhodne si ho vyberať. Žiadne nahádzanie obeda popri surfovaní na internete alebo večeranie pri televízii teda v tomto prípade nehrozí.

Mindful eating pomôže schudnúť aj udržať váhu: Ideálny čas na začiatok je práve v lete
Freepik

Mindful eating má svoje pravidlá, vďaka ktorým sa vám najskôr podarí schudnúť a následne si váhu aj udržať. Podľa diétológov je ideálny čas na začiatok takéhoto stravovania práve v letnom období.

Mindful pravidlá

Popri tejto diéte, alebo skôr životnom štýle, neexistujú dovolené a nedovolené potraviny. Jediné, čo platí, že by ste sa mali zamerať na kvalitu a nejesť polotovary. No aj v prípade, že po nich siahnete, treba dodržiavať ďalšie pravidlá, ktoré nadväzujú na budhistický koncept mindfulness.

Kontrola nad jedlom

Prvým benefitom, ktorý mindful eating prináša, je kontrola nad jedlom. Ak si budete každé sústo vyberať a preciťovať, vyhnete sa napríklad emocionálnemu prejedaniu. Rovnako si lepšie uvedomíte, či bola skladba vašich porcií pestrá alebo ste celý deň pojedali len sacharidy.

Pravidelnosť

Vďaka tejto metóde stravovania získate prehľad o jedle aj v časovej rovine. Už po pár dňoch si uvedomíte, či sa nezabúdate najesť, alebo naopak, či to s pojedaním nepreháňate.

Kvalita nad kvantitou

Dôvod, prečo odborníci odporúčajú zmeniť režim stravovania na mindful eating v lete je ten, že máte k dispozícii množstvo čerstvých sezónnych potravín. To naštartuje vás výber smerom ku kvalite a tá by mala prevážiť nad kvantitou. Ak sa takto začnete stravovať v lete, do jesene si vybudujete návyk a aj potom budete pri výbere potravín obozretnejší.

Dajte si čas

Ďalšou zásadou vedomého stravovania je to, že si na jednotlivé jedlá urobíte čas. Vytvoríte si aj v tomto smere rituál a už sa nenecháte pri jedle rušiť. Postupne zistíte, že vďaka tomu každé sústo prežúvate oveľa dlhšie, čo je pre telo prospešné. Zároveň stravovanie v pokoji a bez stresu prináša množstvo ďalších benefitov, ktoré sa odrazia najskôr na stravovaní a následne aj na postave.  

Témy: chudnutie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok