Bazénové vyrážky: Takto sa dá bojovať proti podráždeniu kože chlórom

TA3/zm
18.7.2023 08:00

Kúpanie v bazéne, najmä na verejnom kúpalisku, so sebou prináša aj niektoré riziká. Jedným z nich je podráždenie kože chlórom, ktoré sa prejavuje ako drobné vyrážky.

Bazénové vyrážky: Takto sa dá bojovať proti podráždeniu kože chlórom
Freepik

Možno ani neviete, že drobný výsyp na vašom tele je reakciou kože na chlór, ktorý je prítomný najmä vo vode v bazénoch. Takto môžete problému predchádzať alebo ho zastaviť.

Vyrážky z chlóru

Ak vaša koža reaguje vysypanými drobnými červenými vyrážkami a začervenaním niekoľko hodín po kúpaní v bazéne, nejde v skutočnosti o alergickú reakciu, ale o spálenie kože. Chlór ovplyvňuje kožnú bariéru a najmä citlivejšia pokožka naň môže reagovať týmto spôsobom. Neznamená to však, že sa musíte prestať kúpať.

Sprchovanie pred kúpaním

Prvým krokom, ako eliminovať precitlivenú reakciu kože je osprchovať sa pred vstupom do bazéna. Na koži máme množstvo baktérií, ktoré voda zmyje, a práve tie by v opačnom prípade mohli pri kontakte s chlórom spôsobiť výsyp a začervenanie.

Krémovanie po kúpaní

Po kúpaní v chlórovej vode je dobré sprchovanie zopakovať a natrieť sa, aby koža získala hydratáciu. Môžete použiť krém na opaľovanie, ale aj hydratačný. Ide o to, že hydratovaná pokožka nereaguje tak citlivo.

Vitamín C

Dobrým bojovníkom proti citlivej reakcii na chlór je aj vitamín C. Ten môžete nasadiť do stravy v podobe výživových doplnkov celoročne a preventívne, nielen v lete. No po kúpaní v bazéne ho pokojne v tekutej forme, rozriedený vodou, aplikujte sprejom aj na pokožku. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok