Irán nevyšle nového veľvyslanca do Švédska. Protestuje proti spáleniu koránu pred mešitou v Štokholme

ta3 ČTK
2.7.2023 11:40

Irán na protest proti spáleniu koránu pred mešitou v Štokholme zatiaľ nevyšle nového veľvyslanca do Švédska. Oznámil to podľa agentúry Reuters iránsky minister zahraničia Hosejn Amírabdolláhján.

Irán nevyšle nového veľvyslanca do Švédska. Protestuje proti spáleniu koránu pred mešitou v Štokholme
TASR/AP Photo

"Hoci administratívne procedúry vymenovania nového veľvyslanca vo Švédsku skončili, proces jeho vyslania bol pozdržaný, pretože švédska vláda povolila znesvätenie svätého koránu," uviedol minister. Nespresnil, ako dlho chce Irán vyslanie nového veľvyslanca do Švédska odkladať.

Pred najväčšou mešitou v Štokholme utečenec z Iraku Salwan Momika v stredu pošliapal a spálil niekoľko stránok koránu. Švédska polícia jeho protest povolila s poukazom na slobodu slova, následne ale začala stíhanie muža pre podnecovanie k nenávisti.

Spálenie koránu kritizovalo množstvo moslimských krajín. Vo štvrtok na protest proti spáleniu koránu krátko vtrhli desiatky Iračanov na švédske veľvyslanectvo v Bagdade. Iracké ministerstvo zahraničia vo vyhlásení vyzvalo švédsku vládu, aby podnikla "nutné opatrenia a zastavila opakované urážky koránu".

Momika vo štvrtok vyhlásil, že svoj čin do desiatich dní zopakuje. "Do desiatich dní spálim pred irackou ambasádou v Štokholme irackú vlajku a korán," povedal švédskemu denníku Expressen 37-ročný Iračan. Podotkol pritom, že si je vedomý možných dopadov svojich činov a že už dostal "tisíce vyhrážok smrťou". Iracké ministerstvo zahraničia vyzvalo Švédsko na jeho vypovedanie na stíhanie do Iraku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok