Financovanie pamiatok je mizivé. Zástupcovia hradov podali petíciu za zapojenie nezamestnaných do ich obnovy

ta3
1.7.2023 13:42

Zástupcovia hradov podali petíciu za pravidelné financovanie záchrany kultúrnych pamiatok a za opätovné zapojenie nezamestnaných do obnovy hradov. Projekt skončil v roku 2021 a súčasné financovanie pamiatok je mizivé. Počet pracovníkov na hradoch klesol o dve tretiny.

"Vyzývame vládu Slovenskej republiky za zlepšenie financovania a záchrany pamiatok na Slovensku," vyjadril sa predseda Združenia na záchranu hradov Ratibor Mazúr.

"Minulý rok my sme z ministerstva nedostali ani euro. A tým pádom aj tie práce sa u nás dosť značne zastavili," hovorí riaditeľ Hradu Beckov Peter Pastier.

Projekt obnovy kultúrneho dedičstva fungoval dlhé roky. Do projektu sa zapojilo takmer 700 pracovníkov, tí obnovovali spolu 40 pamiatok na celom Slovensku. Práce napredovali, klesol aj počet dlhodobo nezamestnaných. Už rok a pol cítiť na hradoch pracovný útlm.

"Tie pomocné práce musíme dofinancovávať z vlastných prostriedkov, ktoré získavame zo vstupného," informuje Pastier. Na Lednici zostali z pôvodných pätnástich ľudí, len štyria.

K situácii sa vyjadrilo aj Ministerstvo kultúry SR (MK SR): "V novom programovom období 2021-2027 MK SR nedisponuje samostatnou alokáciou na obnovu hradov a preto bude hľadať možnosti podpory hradárov u iných rezortov."

Ministerstvo práce chce znevýhodnených uchádzačov podporiť z iných zdrojov. Napríklad poskytovaním individuálneho poradenstva, či cez integračné sociálne podniky. Petícia Združenia za záchranu hradov potrvá do konca augusta.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok