Rožňava chce od občanov, aby si zaregistrovali trvalý pobyt. Ponúka im zaujímavé výhody

ta3
1.7.2023 13:12

Rožňavská samospráva bude občanov presviedčať, aby si zaregistrovali v meste trvalý pobyt. Ukázalo sa totiž, že veľa ľudí v Rožňave síce býva, avšak formálne má trvalé bydlisko v okolitých obciach. To má nepriaznivý dopad na príjmovú časť mestského rozpočtu. Obyvateľom, ktorí budú Rožňavčanmi aj formálne, radnica vydá kartu “Rožňavčan”. Tá im zabezpečí veľa zaujímavých výhod.

V roku 2001 mala Rožňava vyše 19 200 obyvateľov s trvalým pobytom. V roku 2014 už len 18 500 obyvateľov a v závere minulého roka 17 200.

"Žiadna bytová jednotka sa nezbúrala, žiaden rodinný dom sa nezbúral, odvtedy sme vybudovali 216 bytov. Niečo nám nesedí," hovorí primátor Rožňavy Michal Domik. Radnica to považuje za systémovú chybu z minulých desaťročí. Mnoho ľudí má formálny trvalý pobyt v okolitých obciach, hoci reálne žijú v Rožňave.

"Využívajú naše služby. A pritom podielové dane za nich nedostávame," tvrdí Domik. Primátor odhaduje, že mestská pokladnica takto každoročne prichádza o sumu od 600-tisíc eur až do troch miliónov. Obyvateľom s trvalým pobytom v meste a bez dlhov voči samospráve radnica vydá kartu "Rožňavčan". Tá bude znamenať 50-percentnú zľavu z poplatku za škôlku a rovnakú zľavu na parkovnom. Rožňavčania ušetria aj v miestnom divadle či na štadióne. Umiestniť bioodpad na zbernom dvore budú môcť celkom zadarmo. Miestni obyvatelia to spravidla vítajú, obyvatelia okolitých obcí už menej.

Obyvatelia Rožňavy a okolia sa vyjadrili nasledovne: "Tí, čo tu napríklad pracujú, ale nebývajú, alebo sem deti chodia do školy, to asi pocítia." "Pre Rožňavčanov je to výhodné. Ale pre tých z okolia nie." "Určite to využijem, ale najprv by som sa rád dostal k tomu obyčajnému, aby som získal byt pre seba. Pretože s týmto mám problém." "Pre domácich je to výhoda a určite aj zaslúžená." "Ak ide o výhody a nič za tým nie je skryté, skryté dodatky ako v nejakých zmluvách, určite je to dobré."

Radnica už odštartovala prípravy na zavedenie karty Rožňavčan. Realitou by sa mala stať s príchodom nasledujúceho roka. Za úspech bude vedenie mesta považovať, ak v Rožňave pribudne aspoň tisíc obyvateľov s trvalým pobytom.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok