Kysuce sú centrom vývoja nových inovácií. Lukratívna práca prilákala domáce talenty

ta3
1.7.2023 12:58

Vývojári z celého sveta pracujú na Kysuciach na nových pohonoch budúcnosti. Nie je to žiadne sci-fi. Nemci postavili v regióne, kde štát doposiaľ nedokázal dotiahnuť diaľnicu nové výskumné a vývojové centrum, za dvadsať miliónov eur. Vďaka tomu sa domov vracajú aj viaceré slovenské talenty.

Žilinčanka Denisa po skončení univerzity pracovala v českej automobilke. Okamžite ako sa naskytla príležitosť vrátiť sa domov, neváhala. Dnes je súčasťou významného projektu.

"Je to inovatívna nová značka vozidla. Je to vlastne autonómne vozidlo, ktoré jazdí na elektrický pohon. Niečo celoeurópske, celosvetové? Celosvetové," hovorí projektová manažérka výskumu a vývoja Schaeffler Kysuce Denisa Závodská. V Kysuckom Novom Meste bude vyvíjať nové patenty a technológie celkovo 500 špecialistov. Lukratívna práca prilákala ľudí už zo 17 krajín z celého sveta.

Milan Jurky, riaditeľ Schaeffler Kysuce: "Vo všetkých tých kategóriách, v ktorých sme tak v porovnaní s ostatnými funkciami sa pohybujeme na horných hraniciach tých priemerných miezd, ktoré vlastne v regióne sa vôbec dajú nejakým spôsobom nájsť."

“V rámci systémového návrhu my riešime návrh mechaniky, my riešime návrh elektroniky a my riešime tak isto návrh softvéru. V minulosti sme riešili len návrh kvázi mechaniky  a o to je vlastne ten celkový vývoj omnoho náročnejší,” tvrdí Ján Klimko, vedúci výskumu a vývoja Schaeffler Kysuce.

Inovácie budú tvoriť v moderných kanceláriách a laboratóriách na ploche porovnateľnej s futbalovým ihriskom. Pre nemeckú nadnárodnú spoločnosť bola investícia logickým krokom, keďže na Kysuciach má aj silný výrobný závod.

"Elektromobilita je obrovský trh. V roku 2030 očakávame, že viac ako 40 percent všetkých vozidiel budú elektroautá, takže naozaj ten záujem je obrovský, príležitosti sú obrovské a ten trh bude ďalej len rásť," vedúci divízie E-Mobility skupiny Schaeffle Jochen Schröder.

Peter Švec, štátny tajomník ministerstva hospodárstva: "Vláda tento projekt podporila, podporila ho daňovými úľavami vo výške 5,4 milióna eur, to znamená hovoríme o intenzite 35 percent štátnej pomoci, ktorá bola schválená ešte v roku 2021."

V kysuckom závode pracuje vyše štyritisíc ľudí. Ročne vyrobia komponenty za približne 600 miliónov eur. Nemecká spoločnosť stojí za viacerými zásadnými patentmi, ktoré využívajú veľké automobilové značky.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok