Bitka o most. Ukrajinci bojujú o udržanie predmostia na ľavom brehu Dnepra, uvádza Londýn

1.7.2023 11:44

Ukrajinská armáda si podľa poznatkov britskej vojenskej rozviedky vytvorila predmostie na ľavom, východnom brehu Dnepra na juhu Ukrajiny.

Bitka o most. Ukrajinci bojujú o udržanie predmostia na ľavom brehu Dnepra, uvádza Londýn
TASR/AP

Ukrajinské sily už asi týždeň prepravujú vojakov na ľavý breh rieky pri zničenom Antonivskom moste pri Chersone. Britské ministerstvo obrany na Twitteri uviedlo, že boj o predmostie budú takmer určite komplikovať záplavy a nánosy bahna po zničení Kachovskej priehrady.

Ukrajinci začali prepravu vojakov cez rieku približne 23. júna a boje na východnom brehu zosilneli od 27. júna. Ukrajinci na predmostí čelia okrem iného jednotkám 7. gardovej výsadkovej divízie, ktorá patrí do zoskupenia Dneper. Časť síl tohto zoskupenia, ktoré obhajuje ľavý breh rieky, ruské velenie v predchádzajúcich týždňoch veľmi pravdepodobne prevelilo na posilnenie obrany susednej Záporožskej oblasti, upozorňuje Londýn.

Hrádza Kachovskej priehrady sa pretrhla 6. júna. Kyjev a Moskva sa vzájomne obviňujú z jej zničenia, po ktorom nasledovali rozsiahle záplavy. Ide o jednu z najväčších priehrad v Európe. Britské ministerstvo obrany denne zverejňuje informácie o priebehu vojny od začiatku ruskej invázie pred 16 mesiacmi. Moskva obvinila Londýn z dezinformácií, uviedla agentúra DPA.

Zásah mosta

Existenciu ukrajinského predmostia pripustili aj ruské médiá, keď v piatok zverejnili zábery, ktoré podľa nich zachytávajú zásah časti Antonivského mosta na ľavom brehu Dnepra ruskými raketami Iskander. Ukrajinskí vojaci podľa Rusov využívali most ako úkryt pred ostreľovaním.

Miera škôd napáchaných ruskými raketami zostáva nejasná. Ruskí blogeri sa ale sťažujú, že ruské vojská nie sú schopné už dva týždne vytlačiť malé ukrajinské sily z predmostí, a to aj napriek citeľným ruským stratám, upozornili analytici amerického Ústavu pre štúdium vojny (ISW).

Antonivský most bol poškodený vlani v novembri pri ústupe ruských vojsk z pravobrežnej, západnej časti Chersonskej oblasti, vrátane samotného Chersonu. Ten bol jediným oblastným centrom dobytým Rusmi od rozpútania vojny vlani vo februári. Rusi pri ústupe zničili sedem mostov, z toho štyri cez Dneper, uviedol vtedy s odvolaním sa na satelitné snímky server Ukrajinska pravda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok