Šéf CIA navštívil Ukrajinu. Kyjev mu predstavil svoje ambiciózne plány

ta3 ČTK
1.7.2023 07:31

Šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns v júni potajomky navštívil Ukrajinu. Kyjev mu predstavil ambiciózne plány na dobytie Ruskom okupovaných území a začatie rokovaní o prímerí pred koncom tohto roka, napísal server denníka The Washington Post (WP).

Šéf CIA navštívil Ukrajinu. Kyjev mu predstavil svoje ambiciózne plány
Twitter/dana

Burns sa počas návštevy stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským aj špičkami ukrajinských tajných služieb, ktoré uistil o tom, že administratíva prezidenta Joea Bidena bude s napadnutou krajinou aj naďalej zdieľať svoje spravodajské poznatky.

Smelé plány

Ukrajinskí činitelia dali Burnsovi najavo, že počítajú s tým, že sa im do jesene podarí oslobodiť podstatné časti územia okupovaného Ruskom, preniknúť ďalej na východ Ukrajiny, presunúť delostrelectvo do blízkosti okupovaného Krymu, a potom začať vyjednávanie s Moskvou. Ako ale poznamenáva WP, ešte len sa uvidí, či sa Kyjevu podarí tieto plány za taký krátky čas premeniť na skutočnosť.

Burnsova cesta na Ukrajinu sa odohrala tesne pred krátkou vzburou súkromnej Vagnerovej vojenskej spoločnosti proti ruskému armádnemu veleniu. Šéf CIA po ukončení rebélie hovoril so svojím ruským náprotivkom, šéfom rozviedky SVR Sergejom Naryškinom, aby ho uistil o tom, že Spojené štáty so vzburou nemali nič spoločné. To verejne zdôraznil aj Biden.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok