Čo sa stalo ponorke, ktorá implodovala? Toto hovoria o tragédii vylovené trosky

ta3/Soňa Búranová, BBC
30.6.2023 23:21

Záchranná loď Horizon Arctic už doviezla na breh všetky časti implodovanej ponorky Titan. Tie našiel hlbokomorský robot na dne oceánu v blízkosti vraku Titanicu. Trosky môžu vyšetrovateľom pomôcť zistiť hlavnú príčinu katastrofy, ktorá pred 12 dňami zabila piatich ľudí.

Čo sa stalo ponorke, ktorá implodovala? Toto hovoria o tragédii vylovené trosky
OceanGate

Predná časť ponorky

Zamestnanci nábrežia v St John's v Newfoundlande sa pokúsili zakryť časti ponorky fóliou, ale niektoré boli stále jasne identifikovateľné. Jednou z nich bol napríklad predný titánový uzáver z uhlíkových vlákien, približuje BBC.

Otvor v strede, ktorý vyzerá skôr ako kovová šiška, je miestom, kde sa pôvodne nachádzalo okno. Laná zo žeriava sú upevnené priamo v otvore. Nie je známe, kde sa nachádza akrylátové okno. Vynorili sa obavy, či bolo dostatočné silné zvládnuť tlak v hĺbke štyri kilometre. Na breh priniesli aj to, čo vyzeralo ako titánové príruby. Ide o kovové krúžky prilepené na oboch koncoch valcového trupu Titanu z uhlíkových vlákien. Príruby sa spájajú s koncovými uzávermi.

Graphic showing nose cone and view port wreckage and where it would have been on the submersible

Zdroj: BBC

Stredné časti

Príruby a ich spojenie s uhlíkovými vláknami budú stredobodom vyšetrovania, na ktorom spolupracujú americké a kanadské úrady. "Myslím si, že kľúčovými časťami, na ktoré sa treba pozrieť, je rozhranie medzi akrylovým oknom a titánom, pologuľové kupoly alebo koncovky; a tiež oblasť, kde by boli uhlíkové vlákna spojené s titánovými prírubami," povedal profesor Blair Thornton zo Southampton University v Spojenom kráľovstve.

"Môžete vidieť, že oba komponentny (pozn. red. sú vyznačené na obrázku nižšie) boli vylovené. Preto môžeme dúfať, že by mohli pomôcť vo vyšetrovaní," uviedol pre BBC News. 

Graphic showing titanium end ring wreckage and where it would have been on the submersible

Zdroj: BBC

Niekoľko vriec s troskami vyzdvihli čakajúce nákladné autá. Nie je známe, čo v nich bolo. Vynárajú sa otázky, či by v nich mohli byť kusy samotného trupu z uhlíkových vlákien. Ak ich našli, vyšetrovatelia ich budú chcieť preskúmať, aby našli dôkaz o tom, že sa uhlíkové vrstvy začali oddeľovať. Ide o proces známy ako delaminácia - dochádza k nemu najmä v bode, kde sa vrstvy spojili s prírubami. Vrstvy uhlíkových vlákien sa môžu začať oddeľovať v extrémnych podmienkach.

vrecia TASR/AP

Jedným z väčších predmetov, ktoré sa mali dostať na breh, bol zadný priestor na vybavenie. Hoci ho pri potopení zakrýva špicatý chvostový kužeľ, funguje ako otvorená klietka. Z fotografií je zrejmé, že utrpel rozsiahle škody a odtrhlo ho od ponorky.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok