VIDEO: V Handlovej sa zrútil svah, vyhlásili mimoriadnu situáciu. Incident zachytila kamera

ta3 tasr
30.6.2023 21:16

Mesto Handlová zatiaľ neodvolá mimoriadnu situáciu. Vyhlásilo ju v piatok po zosuve pôdy na stavbe obchodného centra. Po zasadnutí krízového štábu o tom v sobotu informovala primátorka Silvia Grúberová. Technici skontrolovali plynové prípojky, obyvatelia z evakuovanej bytovky sa môžu vrátiť do svojich bytov.

Evakuácia bytovky

"Pokiaľ ide o bytovku a evakuovaných obyvateľov, je to možno jedna desatina toho, čo sa rieši komplexne pri zosuve pôdy. Počas budúceho týždňa sa uskutočnia ďalšie krízové štáby a budeme informovať o vývoji situácie," uviedla primátorka v súvislosti s mimoriadnou situáciou.

Obytný dom nie je podľa Miloslava Kopeckého z Katedry geotechniky Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity Bratislava ohrozený. "Zosuv v stavebnej jame je dosť ďaleko od domu. A samotná jama je chránená od domu pilótovou stenou, ktorá dnes nevykazuje žiadne deformácie. Navrhol som geodetický monitoring, aby sa vylúčilo, že by tam nejaký pohyb mohol nastať. Ale nemyslím si, že by situácia ohrozovala samotný obytný objekt, a teda tých ľudí," uviedol.

Doplnil, že situácia na železničnej trati je oveľa komplikovanejšia. "Takisto by tam mali byť monitorovacie zariadenia. Samozrejme, musí sa čo najskôr začať so sanáciou porušenej časti, aby sa zabránilo ďalšiemu rozširovaniu," dodal.

Zábery, ako sa zrútil svah, si môžete pozrieť nižšie.

Prerušenie železničnej dopravy

Zosuv svahu na koľajisko prerušil železničnú dopravu v úseku Chrenovec - Handlová. "Železnice Slovenskej republiky pracujú na odstránení nehodovej udalosti s predpokladaným termínom ukončenia 31. júla. Pre cestujúcu verejnosť bude v tomto čase vedená náhradná autobusová doprava," informovala hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová.

svah divák a čitateľ ta3

Trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti so zosuvom pôdy v Handlovej trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia. Podľa polície začal oporný múr najskôr praskať a po pár sekundách sa zrútil, čím došlo k zosuvu pôdy. 

"Nad oporným múrom sa nachádza lesný porast, nad ktorým je chodník pre peších k záhradkárskej osade a železničná trať. Polícia zabezpečila, aby nedošlo k vstupu osôb na toto miesto. V blízkosti staveniska sa nachádza bytový dom. Všetkých jeho obyvateľov evakuovali z dôvodu, že mohlo dôjsť k narušeniu statiky," uviedla polícia s tým, že okolnosti a príčiny udalosti sú predmetom vyšetrovania.

Témy: Handlová svah

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok