Muž sa vyhrážal prezidentke aj Naďovi, do väzby však nejde. Prokurátorka podala sťažnosť

ta3 TASR
30.6.2023 17:01

Obvineného muža, ktorý sa mal vyhrážať prezidentke Zuzane Čaputovej a exministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi, nevzali do väzby. Dostal však viacero obmedzení. V piatok o tom rozhodol sudca pre prípravné konanie Mestského súdu Bratislava I. Rozhodnutie nie je právoplatné. Prokurátorka podala sťažnosť. Potvrdil to hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak.

Dostal obmedzenia

Prokuratúra navrhovala pre obvineného tzv. preventívnu väzbu. Preventívny dôvod väzby sa využíva pri obave z pokračovania v trestnej činnosti. Sudca pre prípravné konanie Ján Golian síce skonštatoval dôvod väzby, ale nahradil ju viacerými obmedzeniami a povinnosťami. "Mám za to, že kontrolou technickými prostriedkami, keď bude zamedzené, aby sa akýmkoľvek spôsobom k poškodeným priblížil, bude účel väzby dosiahnutý," uviedol sudca pre médiá. Najviac podľa neho zavážila skutočnosť, že obvinený má vyše 70 rokov a stará sa o osobu, ktorá je na jeho starostlivosť odkázaná.

Okrem iného musí obvinený odovzdať cestovný pas a hlásiť každú zmenu miesta pobytu. Má tiež zákaz úmyselne sa priblížiť k poškodeným a k ich rodinným príslušníkom. "Zákaz úmyselne vstúpiť do mesta Pezinok a do obce Hrubá Borša. Zákaz úmyselne vstúpiť do hlavného mesta SR okrem účasti na úkonoch trestného konania," spresnil hovorca.

Písomný sľub obvineného

Obvinený musí nosiť aj monitorovací náramok na kontrolu polohy. "Súd zároveň prijal náhradu väzby, a to písomný sľub obvineného," dodal Adamčiak. O sťažnosti prokurátorky proti nevzatiu obvineného do väzby bude rozhodovať Krajský súd v Bratislave na verejnom zasadnutí 11. júla.

Polícia obvinila muža z trestných činov vydierania, nebezpečného vyhrážania a nedovoleného ozbrojovania. Zadržali ho tento týždeň v rámci akcie s krycím názvom Pepino. Ku skutku sa priznal. Sudca poukázal na to, že trestné konanie je v úvodnom štádiu. "Môj osobný názor je, že právna kvalifikácia niekoľkých skutkov sa bude ešte upravovať, že právna kvalifikácia niektorých skutkov je nadhodnotená," povedal.

Prokuratúra priblížila, že jednou zo skutočností, ktoré sa obvinenému kladú za vinu, je posielanie výhražných listov s nábojmi bez textu a vydieracích listov dvom poškodeným osobám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok