Padajú jeden po druhom. V Poľsku zadržali ruského profi hokejistu podozrivého zo špionáže

ta3 ČTK
30.6.2023 15:43

Poľské úrady pre podozrenie zo špionáže zadržali ruského profesionálneho hokejistu, hrajúceho v poľskom prvoligovom klube. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na poľskú prokuratúru. Za úlohu mal podľa nej okrem iného prieskum kritickej infraštruktúry v krajine. Moskva Varšavu vyzvala, aby zatknutie vysvetlila, napísala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na hovorkyňu ruského ministerstva zahraničných vecí Mariju Zacharovovú.

"Ruskí špióni padajú jeden po druhom," vyhlásil poľský minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro. "Chytili sme špióna, ktorý operoval pod maskou športovcov," dodal.

Ruské štátne médiá identifikovali muža údajne ako Maxima Sergejeva, ktorý hral za Zaglebie Sosnowiec v juhozápadnom poľskom meste Sosnowiec, píše The Moscow Times.

Prokuratúra uviedla, že Rus pricestoval do krajiny v októbri 2021 a zatknutý bol 11. júna tohto roku v Sliezskom vojvodstve. Podľa prokuratúry sa jedná už o štrnástu zadržanú osobu z jednej špionážnej siete. Hokejista čelí obvineniu z členstva v organizovanej zločineckej skupine a z rokovaní proti záujmom Poľska v prospech cudzej rozviedky. Za také činy hrozí až desať rokov väzenia, napísala agentúra AP.

Poľská tlačová agentúra PAP uviedla, že spomínanú zločineckú skupinu využívalo Rusko na sledovanie železničných trás vedúcich na Ukrajinu. Poľsko je hlavným centrom, odkiaľ putujú západné zbrane na Ukrajinu na podporu jej boja proti ruskej agresii, pripomína AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok