Ruský generál Surovikin bol tajným VIP členom vagnerovcov, píše CNN

ta3 ČTK
30.6.2023 13:58

Ruský generál Sergej Surovikin, ktorý je zástupcom veliteľa inváznych vojsk na Ukrajine, bol tajne významným členom ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny. Vyplýva to podľa americkej spravodajskej televízie CNN z dokumentov, ktoré má k dispozícii.

Ruský generál Surovikin bol tajným VIP členom vagnerovcov, píše CNN
TASR/AP

Od sobotnej vzbury vagnerovcov nie je jasné, kde sa Surovikin nachádza, a podľa denníka Financial Times alebo The Moscow Times bol zadržaný. Dokumenty, ktoré podľa CNN obdržalo ruské investigatívne centrum Dosje, údajne ukazujú, že Surovikin mal u vagnerovcov osobné registračné číslo. Generál je medzi najmenej 30 ruskými vojenskými a spravodajskými dôstojníkmi, ktorí sú tiež takzvanými VIP členmi Vagnerovej skupiny, tvrdí centrum.

Surovikin ešte v sobotu zverejnil video, v ktorom vyzýval šéfa a majiteľa Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina na zastavenie vzbury. O Surovikinovi, ktorý sa prezýva "generál Armageddon" kvôli bezohľadnej taktike bombardovania sýrskych miest, bolo známe, že mal na súkromnú žoldniersku skupinu väzby, ale odhalené dokumenty vyvolávajú otázky, aké tesné boli vzťahy vysoko postavených členov ruskej armády s Vagnerovou skupinou. 

Vagnerova skupina podľa televízie neodpovedala na žiadosť o reakciu na informácie. Podľa CNN nie je jasné, čo VIP členstvo v súkromnej armáde presne obnáša a či z neho vyplýva nejaký finančný prospech.

Surovikin od vlaňajšieho októbra do tohtoročného januára velil ruským inváznym vojskám na Ukrajine, potom ho na tomto poste nahradil náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok