Prevzatím vysvedčení sa začínajú letné prázdniny, dostane ich viac ako 680-tisíc žiakov

ta3 TASR
30.6.2023 08:32

Viac ako 680-tisíc žiakov dostane v piatok koncoročné vysvedčenia. Prevezme si ho 491.663 žiakov základných škôl a 189.048 žiakov stredných škôl. Prvýkrát si domov ponesie vysvedčenie aj 63.775 prvákov.

Od 1. júla sa pre školákov začínajú letné prázdniny, ktoré potrvajú do 31. augusta. Vyučovanie v školskom roku 2023/2024 sa začne v pondelok 4. septembra. Zaslúžený oddych čaká aj takmer 44-tisíc učiteľov základných škôl a viac ako 18-tisíc pedagógov stredných škôl.

"Ďakujem všetkým zamestnancom škôl za ich úsilie a vynaloženú prácu pri výchove a vzdelávaní detí," povedal minister školstva Daniel Bútora. Poznamenal, že si prácu učiteľov veľmi váži a že v práve tejto dobe je veľmi potrebná a nenahraditeľná. Žiakom poprial príjemné prežitie letných prázdnin, aby načerpali dostatok síl a oddýchli si.

Školský rok nepoznačila pandémia

Končiaci sa školský rok už nepoznačila koronakríza, ako to bolo predchádzajúce roky. Naďalej boli do škôl začleňovaní odídenci z Ukrajiny, pričom slovenské školy navštevuje cez 10-tisíc takýchto žiakov. Školy potrápilo v tomto školskom roku zdražovanie, ale aj výrazné zvyšovanie cien za energie.

Od septembra pribudne viacero zmien

Od septembra bude v školstve viacero zmien. "Prvých 40 škôl naprieč celým Slovenskom začne učiť podľa nového štátneho vzdelávacieho programu. Zároveň pribudne ďalších 16 nových regionálnych centier podpory učiteľov. Budúci školský rok bude preto prelomovým na ceste zmeny k vzdelávaniu 21. storočia," dodal Bútora.

Prevádzka v materských školách nekopíruje školské letné prázdniny, ale bude v takzvanom letnom režime. To znamená, že sa preruší nepretržite najmenej na tri týždne z dôvodov potreby dôkladného čistenia ich priestorov, dezinfekcie prostredia a hračiek, ako aj čerpania dovolenky zamestnancov. 

Prerušenie alebo obmedzenie prevádzky má zriaďovateľ prostredníctvom riaditeľa materskej školy oznámiť rodičom spravidla dva mesiace vopred. V miestach, kde je viac materských škôl jedného zriaďovateľa, sa počas prerušenia prevádzky deti môžu sústrediť do niektorej z nich.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok