Benedikt XVI. sa po odstúpení stane emeritným pápežom

TASR, TA3
26.2.2013 14:51

Benedikt XVI. sa po odstúpení z čela katolíckej cirkvi bude nazývať emeritným pápežom a naďalej bude nosiť biele rúcho, oznámil dnes Vatikán.

Benedikt XVI. sa po odstúpení stane emeritným pápežom
SITA

Josepha Ratzinga budú aj po štvrtkovej abdikácii oficiálne oslovovať "Jeho svätosť". Taktiež mu zostane právo nosiť jednoduchú kleriku bielej farby, ktorá podľa katolíckej tradície prislúcha pápežom.
Uviedol to dnes vatikánsky hovorca Federico Lombardi s tým, že príslušné rozhodnutia prijal sám odchádzajúci pápež.

Namiesto charakteristických pápežských červených topánok bude Benedikt po odstúpení z úradu nosiť ručne šité hnedé mokasíny, ktoré mu pri vlaňajšej návšteve Mexika darovali miestni remeselníci.
Benediktov pápežský prsteň bude zničený v súlade so zvyklosťami Vatikánu.

Benedikt XVI. svoje rozhodnutie odstúpiť z úradu oznámil 11. februára. Zdôvodnil ho tým, že s pribúdajúcimi rokmi mu ubúdajú fyzické i psychické sily potrebné na vedenie cirkvi v náročných časoch. K tomuto kroku sa odhodlal ako prvý pápež po 600 rokoch, čo vyvolalo v rámci Vatikánu diskusie o tom, aký titul a rúcho mu bude prislúchať po odstúpení.

Ratzinger sa posledný raz objaví na verejnosti ako pápež na pravidelnej stredajšej generálnej audiencii na svätopeterskom námestí vo Vatikáne. Abdikácia nadobudne platnosť 28. februára o 20.00 h. Vtedy začne platiť režim uprázdneného pápežského stolca "sede vacante", ktorý sa skončí až zvolením novej hlavy

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok