Moskva: V Kramatorsku sme útočili na armádnych činiteľov. Bola to pizzeria plná civilistov, tvrdí Kyjev

ta3 ČTK
29.6.2023 14:02

Ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení na telegrame uviedlo, že v utorok pri "vysoko presnom údere" na ukrajinský Kramatorsk jeho sily zlikvidovali dvoch ukrajinských generálov a až 50 dôstojníkov.

Moskva: V Kramatorsku sme útočili na armádnych činiteľov. Bola to pizzeria plná civilistov, tvrdí Kyjev
TASR/AP

Podľa ukrajinských predstaviteľov ale Rusi v Kramatorsku zasiahli balistickou raketou Iskander pizzeriu plnú civilistov, pod troskami ktorej zomrelo najmenej 12 ľudí, vrátane troch maloletých.

"Podľa spresnených informácií boli v dôsledku vysoko presného úderu z 27. júna v meste Kramatorsk Doneckej ľudovej republiky na miesto dočasného nasadenia 56. samostatnej motorizovanej pešej brigády ukrajinských ozbrojených síl zlikvidovaní dvaja generáli, ktorí sa zúčastnili štábnych ozbrojených síl, až 50 dní tiež až 20 cudzích žoldnierov a armádnych poradcov,“ uviedlo ministerstvo obrany. 

Kramatorsk pritom označilo za súčasť takzvanej Doneckej ľudovej republiky, teda medzinárodne neuznávaného útvaru, ktorý na východnej Ukrajine vyhlásili v roku 2014 proruskí separatisti. Kramatorsk ale separatisti v roku 2014 ovládli len nakrátko a odvtedy je pod kontrolou Kyjeva.

Ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko informoval o zvýšení bilancie mŕtvych po ruskom útoku na Kramatorsk na 12. Zranenie podľa neho utrpelo zhruba 65 ľudí, medzi nimi aj osemmesačné dieťa. Po preživších sa v troskách zničenej reštaurácie pátralo do štvrtkového rána.

Moskva popiera, že by na Ukrajine útočila na civilistov, jej tvrdenia ale vyvracajú správy médií aj rad svedectiev. V polovici tohto mesiaca zasiahli ruské sily aj bytový dom v meste Kryvyj Rih v južnej časti Ukrajiny, následkom čoho podľa ukrajinských úradov zomrelo 13 ľudí a ďalších zhruba 30 utrpelo zranenie. 

V apríli zomrelo 23 ľudí v Umani v strednej časti Ukrajiny, kde ruská raketa zasiahla panelový dom. V januári svojím rozsahom šokoval útok na bytový dom v Dnipre, kde podľa ukrajinských úradov zomrelo najmenej 46 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok