Putin podľa Bidena jasne prehráva vojnu na Ukrajine. Pre celý svet je vyvrheľom, povedal

ta3 tasr
28.6.2023 18:47

Americký prezident Joe Biden v stredu uviedol, že šéf Kremľa Vladimir Putin prehráva vojnu na Ukrajine, je však predčasné povedať, či ho vzbura žoldnierov z Vagnerovej skupiny oslabila. Biden zároveň označil ruského prezidenta za "vyvrheľa", informuje agentúra AFP.

Putin podľa Bidena jasne prehráva vojnu na Ukrajine. Pre celý svet je vyvrheľom, povedal
AP Photo/Evan Vucci

Dopad vzbury

"To je ťažké povedať, je však jasné, že vojnu prehráva," odpovedal Biden v Bielom dome na novinársku otázku, či vzbura vagnerovcov z minulej soboty oslabila Putinovu pozíciu.

Putin je teraz "pre celý svet vyvrheľom", dodal Biden.

Biely dom zostáva opatrný v interpretovaní vývoja od minulotýždňových udalostí v Rusku, kde sa Vagnerova skupina - jedna z najschopnejších súčastí ruských síl na Ukrajine - pod vedením svojho šéfa Jevgenija Prigožina vzbúrila proti veleniu armády a postupovala smerom na ruskú metropolu Moskva.

Biden podľa vlastných slov absolvoval ešte počas víkendu videorozhovory s predstaviteľmi spojeneckých krajín, pričom sa zhodli na tom, že Putinovi nedovolia, aby vinu za Prigožinovu rebéliu zvalil na Západ či NATO. Spojenci sa podľa Bidena zdôraznili, že išlo výhradne o vnútornú záležitosť Ruska, s ktorou západné krajiny nemali nič spoločné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok