DRAFT NHL: Aké sú šance Dvorského, Honzeka či Gajana? Takéto sú prognózy skautov

ta3, sportsnet.ca, Janka Danková
28.6.2023 16:39

Minuloročný draft NHL možno označiť za viac než úspešný. Juraj Slafkovský sa stal historicky prvým Slovákom draftovaným z prvého miesta, hneď za ním nasledoval Šimon Nemec. Dôvod na úsmev by mali mať Slováci i na tohtoročnom drafte. Dvorský a Honzek majú veľkú šancu, že po nich kluby siahnu už v prvom kole.

DRAFT NHL: Aké sú šance Dvorského, Honzeka či Gajana? Takéto sú prognózy skautov
TASR/Pavel Neubauer, koláž: JD

Kanadský generačný supertalent Connor Bedard bude jednotka draftu. Možno to považovať za fakt rovnako ako že po strede bude nasledovať štvrtok. Tento 17-ročný pravoruký center je považovaný za najväčší talent zo všetkých nádejí draftu 2023 a najväčší talent od čias, keď bol Connor McDavid v roku 2015 vybraný Edmontonom ako draftová jednotka.

Spolu s ním bude v Bridgestone Arene v Nashville čakať a veriť vo výber aj hneď niekoľko Slovákov. Do Ameriky okrem šestice hráčov, ktorí sa zúčastnili preddraftového Scouting Combine (Adam Gajan, Maxim Štrbák, Dalibor Dvorský, Alex Čiernik, Samuel Honzek, Martin Mišiak), zamierili i ďalší ich rovesníci.

Prognózy skautov i hodnotenie Tartaľa 

Portál sportsnet.ca pripravil poradie 80 najlepších kandidátov na draft NHL 2023. Ide o akýsi súhrn analýz viacerých skautov.

Spomedzi Slovákov sa najvyššie umiestnil útočník Dalibor Dvorský. Skauti ho tipujú na desiate miesto draftu. Píšu o ňom, že ide o hráča, ktorého možno využiť v každej hernej situácii a jeho priemerný ice-time je 22 minút. Chvália jeho fyzickú silu, útočnú hru a vysokú úspešnosť v rámci vhadzovania. "Bol líder nielen na ľade, ale i mimo neho. Ukázal kvalitu vo svojom ročníku. Má vysoké hokejové IQ. Jeho herný intelekt ho posúva pred iných hráčov v jeho kategórii. Má dominantnú strelu, ktorá je veľmi presná. No a rovnako je dobrý aj v riešení podtlakových situácií," vyslovil na margo Dvorského bývalý tréner U18 Tibor Tartaľ exkluzívne pre ta3.

Dvanáste miesto patrí podľa skautov rodákovi z Trenčína, Samuelovi Honzekovi. Ide o vysokého a silného útočníka, ktorý je tvorcom hry a výborne mu to ide aj v predbránkovom priestore. Skauti súčasne ale poukazujú, že sa bude musieť zlepšiť v korčuľovaní.

Obrancu Maxima Štrbáka odhadujú na 56. priečku. V dobrom svetle sa ukázal ako na šampionáte do 18 rokov, tak i do 20 rokov a tiež v USHL. Chvália jeho pohyb, súťaživosť i hokejové zmýšľanie. Dodávajú, že by mu prospeli dva-tri roky v NCAA.

V rámci odhadovanej TOP80 máme aj brankárske zastúpenie. Adama Gajana vidia skauti na 78. mieste. Zviditeľnil sa najmä vďaka skvelým výkonom na šampionáte do 20 rokov. Gajan meria 191 cm a odborníci hovoria, že má hlboký postoj, vďaka ktorému pôsobí nižšie. Chvália jeho rýchly pohyb zo strany na stranu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok