Ruský nálet v Kramatorsku trafil pizzeriu, hlásia najmenej desať obetí

ta3 TASR ČTK
27.6.2023 22:46

Počet obetí utorkového ruského raketového útoku na Kramatorsk na východe Ukrajiny sa zvýšil na desať, uviedla ukrajinská polícia. Medzi mŕtvymi sú aj traja neplnoletí. Zranenie pri ruskom údere, ktorý zasiahol aj pizzeriu plnú ľudí, podľa polície utrpelo 61 osôb. Do Kyjeva pricestovali prezidenti Poľska a Litvy. Hovoriť chcú najmä o nadchádzajúcom samite NATO vo Vilniuse a o členstve Ukrajiny v Aliancii a Európskej únii.

Na mieste pokračujú operácie záchranárov, ktorí prehľadávajú sutiny. Troch mŕtvych si vyžiadalo ruské ostreľovanie dediny v Charkovskej oblasti, povedal šéf oblastnej správy Oleh Synehubov.

Kostin povedal, že medzi mŕtvymi sú aj dve 14-ročné sestry a 17-ročné dievča. Medzi ranenými je podľa skoršieho oznámenia oblastnej prokuratúry aj dieťa narodené v roku 2022. Vek chlapca, ktorého telo vyslobodili záchranári zatiaľ ako posledné, ale starosta nespresnil.

Rusi podľa Kostina na mesto vyslali dve balistické rakety Iskander, ktoré sú určené napríklad na ničenie systémov protivzdušnej obrany. Predtým sa uvádzalo, že miesto mohli zasiahnuť rakety S-300.

"Zločinecký ruský režim pokračuje v taktike teroru proti civilným obyvateľom," povedal Kostin a sľúbil potrestanie vinníkov. Rusko sa podľa neho v utorok dopustilo trestného činu porušenia zvyklostí vojny.

Reštaurácia Ria, ktorá bola prakticky kompletne zničená a ešte niekoľko hodín po zásahu v nej horelo, bola podľa agentúry AFP obľúbená u miestnych, novinárov i vojakov. Kramatorsk leží na severe Doneckej oblasti, neďaleko miest Slavjansk či Lyman a zhruba 30 kilometrov od frontovej línie pri Bachmute, ktorý je už dlhé mesiace miestom bojov ruskej a ukrajinskej armády. 

Vlani v apríli, onedlho po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, zasiahli ruské rakety vlakovú stanicu v Kramatorsku, využívanú civilistami na evakuáciu do bezpečnejších oblastí. Zomrelo niekoľko desiatok ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok