Kto je Surovikin a prečo ho mali zatknúť? Ak skončí za mrežami, bude z neho obetný baránok, tvrdí zahraničný redaktor

ta3/Alžbeta Múcsková
29.6.2023 14:25

V Rusku v súvislosti so vzburou vagnerovcov údajne zatkli generála a vrchného veliteľa vzdušných síl Sergeja Surovikina, ktorý je druhým najvyššie postaveným mužom tamojšej armády. Informovala o tom v stredu stanica Sky News odvolávajúca sa na správu denníka The Moscow Times . O téme nám viac povedal zahraničný redaktor ta3 Tomáš Verníček.

Sergej Surovikin je vysoko postavený ruský generál. Velil ruským okupačným jednotkám na Ukrajine. Podľa zahraničného redaktora ta3 Tomáša Verníčka je jeho zatknutie, ak sa potvrdí, veľmi významným faktorom v celom konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou. 

"Hovorí sa o tom, že Surovikin mal pomáhať vagnerovcom pri sobotnej vzbure," vysvetlil Verníček. Mnohí analytici sa podľa neho zhodli v tom, že by sa žoldnierska skupina nedostala tak hlboko bez pomoci zvnútra. "Vyzerá to tak, že tým spolupracovníkom mal byť práve Surovikin," dodal. 

The New York Time ešte deň pred tým, než sa začala šíriť informácia o Surovikinovom zatknutí, o ňom písal a tvrdil, že mal dopredu vedieť o tejto vzbure. "Ak by sa správy o jeho zatknutí potvrdili, tak by sa to dalo interpretovať tak, že je obetným baránkom," uviedol Verníček. 

Celé štúdio o Sergejovi Surovikinovi si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok