Biden sa vyjadril k vzbure Prigožina, označil ju za súčasť interných ruských sporov

ta3 ČTK
26.6.2023 19:03

Americký prezident Joe Biden v pondelok označil víkendové udalosti v Rusku za súčasť "boja" vo vnútri ruského systému vo svojom prvom verejnom vyjadrení k ozbrojenému povstaniu oligarchu Jevgenija Prigožina a jeho žoldnierskej Vagnerovej skupiny.

Biden sa vyjadril k vzbure Prigožina, označil ju za súčasť interných ruských sporov
TASR/AP

Pri vystúpení v Bielom dome uviedol, že rokoval s kľúčovými spojencami okrem iného o tom, ako neposkytnúť Moskve "žiadnu zámienku" pre zvalenie viny za vývoj na západné krajiny či NATO.

"Jasne sme dali najavo, že do toho nie sme zapojení, nemali sme s tým nič spoločné. Toto bola súčasť boja vo vnútri ruského systému," povedal Biden. Dodal, že Washington bude naďalej vyhodnocovať dôsledky, ako pre Moskvu, tak aj pre Kyjev, pretože zatiaľ je "príliš skoro na to vyvodiť definitívny záver o tom, kam toto speje".

Rana pre Putinovu autoritu

Jeho slová kopírovali predchádzajúce vyjadrenia západných činiteľov po prudkých víkendových udalostiach, ktorý rozvírili otázky ohľadom vývoja ruskej agresie proti Ukrajine aj samotnej pozície ruského prezidenta Vladimira Putina. Jeho autorita podľa analytikov utŕžila ranu, keď v piatok jeho doterajší spojenec Prigožin oznámil, že začína ťaženie s cieľom odstrániť velenie pravidelnej ruskej armády. Vagnerovci potom v sobotu smerovali na Moskvu, vzbura ale ešte v ten istý deň skončila na základe hmlistej dohody medzi Prigožinom a Kremľom, ktorú sprostredkoval bieloruský prezident Alexander Lukašenko.

Telefonát so Zelenským

Biden uviedol, že o vývoji dostával neustále informácie od svojho tímu pre otázky národnej bezpečnosti a že zvolal videohovor s kľúčovými spojencami s cieľom zjednotiť pohľad na dianie v Rusku. "Súhlasili so mnou, že sme museli zabezpečiť, aby sme Putinovi nedali žiadnu zámienku zvaliť to na Západ alebo zvaliť to na NATO," povedal šéf Bieleho domu.

Podobne ako v nedeľu šéf americkej diplomacie Blinken aj v pondelok Biden uistil, že nehľadiac na vývoj v Rusku môže Ukrajina naďalej počítať s americkou vojenskou podporou. Americký prezident v nedeľu hovoril so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským a pri vystúpení povedal, že s ním v pondelok alebo v utorok možno bude hovoriť znova.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok