Chlapec plánoval útok sekerou v škole. Súd mu udelil trest

ta3 TASR
26.6.2023 16:09

Mladistvého Alexa P., ktorý plánoval útok sekerou na základnej škole v obci Mníšek nad Hnilcom v okrese Gelnica, Špecializovaný trestný súd odsúdil na 11 mesiacov v Ústave na výkon trestu odňatia slobody pre mladistvých.

Konal v zmenšenej príčetnosti

Súd mu zároveň nariadil ústavné psychiatrické liečenie. Verdikt nie je právoplatný, prokurátor si ponechal lehotu na odvolanie. Informovala o tom hovorkyňa súdu v Pezinku Katarína Bednáriková.

"Súd mladistvého obžalovaného uznal za vinného z prípravy úkladnej vraždy, keďže na hlavnom pojednávaní vyhlásil, že je vinný," skonštatovala.

Súd mladistvému mimoriadne znížil trest odňatia slobody. Jedným z dôvodov bolo, že išlo iba o prípravu trestnej činnosti. Mladistvý sa skutku dopustil v stave tzv. zmenšenej príčetnosti, keď jeho ovládacie schopnosti boli znížené v podstatnej miere. 

"Znalci z odvetvia psychiatrie a psychológie sa vyjadrili, že pre resocializáciu mladistvého, ktorý má len 14 rokov, má najpodstatnejší význam ochranné psychiatrické liečenie a nie výkon trestu odňatia slobody," poznamenala Bednáriková.  

Útoku zabránila pedagodička

Súd zároveň udelil trest prepadnutia veci mobilného telefónu, majiteľovi zaistenej sekery uložil zhabanie veci.

Obžaloba bola podaná pre zločin úkladnej vraždy v štádiu prípravy, ktorého sa mal mladistvý dopustiť tak, že si do školy priniesol sekeru, ktorou chcel usmrtiť spolužiakov a niektorých pedagógov. Spáchaniu skutku mal počas prestávky medzi vyučovacími hodinami zabrániť zásah pedagogičky. 

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry i Alex P. odmietli konanie o dohode o vine a treste. Polícia zadržala Alexa P. vlani v októbri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok