Profesora uznali vinným z vlastizrady. V Rusku odsúdili vedca Valerija Golubkina

ta3 ČTK
26.6.2023 15:33

Ruský súd poslal v pondelok na 12 rokov do väzenia vedca Valerija Golubkina, uznal ho vinným z vlastizrady, napísala agentúra Reuters. Golubkin, ktorý je profesorom na moskovskom inštitúte zaoberajúcim sa aerodynamikou, bol zadržaný v roku 2020 kvôli podozreniu, že odovzdáva tajné materiály jednej z členských krajín NATO.

Profesora uznali vinným z vlastizrady. V Rusku odsúdili vedca Valerija Golubkina
Twitter/Московский Комсомолец

Podľa vyšetrovateľov odovzdal Golubkin kolegom z Holandska informácie o medzinárodnom projekte, ktorý sa týkal vývoja vysokorýchlostného civilného lietadla na vodíkový pohon HEXAFLY-INT. Vyzradil im tak štátne tajomstvo, dodali vyšetrovatelia. Ruský fyzik však uviedol, že výsledky výskumu tohto projektu boli už od začiatku otvorené všetkým partnerom, ktorí sa zapojili do vývoja. Obvinenie, že by vyzradil do zahraničia tajné informácie, odmietol.

Nárast prípadov vlastizrady

Ako uviedol server rozhlasovej stanice Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL), od začiatku roku 2023 bolo v Rusku zahájených najmenej 21 trestných konaní týkajúcich sa vlastizrady. Je to päťkrát viac ako počas rovnakého obdobia minulého roka. Za celý rok 2022 sa začalo 22 trestných konaní vo veci vlastizrady. Zadržaných bolo aj niekoľko ruských vedcov, ktorí boli obvinení z vyzradenia štátneho tajomstva.

Kritici Kremľa tvrdia, že zatknutie na základe podozrenia z odovzdávania citlivých materiálov cudzím štátom sú často výsledkom nepodloženej paranoje, a sťažujú sa, že obvinenia nemôžu byť overené kvôli svojmu utajovanému charakteru, napísala agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok