Šimko: Pravidlá EÚ ohľadom migrantov problém neriešia. Maďarsko ich neregistruje, tvrdí

ta3 čtk
26.6.2023 13:53

Nové pravidlá na riešenie migrácie, na ktorých sa pred časom dohodli krajiny Európskej únie, nie sú dlhodobým riešením problému. Po rokovaní so svojím rakúskym kolegom Gerhardom Karnerom to povedal slovenský minister vnútra Ivan Šimko.

Šimko: Pravidlá EÚ ohľadom migrantov problém neriešia. Maďarsko ich neregistruje, tvrdí
TASR/Martin Baumann

Cestujú až do Nemecka

Kritizoval aj Maďarsko pre to, že migrantov, ktorí prídu na ich územie, neregistruje.

"Problém predstavujú ľudia, ktorí prichádzajú do schengenského priestoru a zostávajú v ňom," cituje Šimka agentúra APA. Vzhľadom na to, že Slovensko je skôr tranzitnou krajinou, ide podľa neho o problém najmä pre Nemecko. 

Dodal, že preto podporuje nápad rakúskej vlády, aby boli migranti umiestňovaní v bezpečných tretích krajinách. Ide o to, aby "sa problémy migrantov riešili v prostredí blízkom ich kultúre".

Pre Slovensko neznamenajú problém

Šimko obvinil Maďarsko, že nedodržiava dohody a neregistruje migrantov. "Ľudia, ktorí prídu cez maďarsko-slovenskú hranicu, vstupujú do schengenského priestoru vlastne až na Slovensku, pretože v Maďarsku často nie sú zaregistrovaní," povedal a dodal, že slovenské úrady migrantov registrovať budú a urobia všetko pre to, aby rozbili skupiny pašerákov ľudí. 

Podotkol však, že väčšina z utečencov na Slovensku nechce zostať. Migrácia pre Slovensko podľa neho bezpečnostný problém neznamená. "Od migračnej krízy v roku 2015 títo utečenci nespáchali na Slovensku ani jeden trestný čin," povedal Šimko.

Nové únijné migračné pravidlá namiesto kvót na prerozdeľovanie migrantov, ktoré pri pokuse o ich zavedenie pred siedmimi rokmi odmietli Česko, Poľsko a Maďarsko, počítajú s tým, že relokácie budú iba jednou z možností, ako preťaženým krajinám najmä na juhu Európskej únie v prípade potreby pomôcť. 

Ďalšími variantami má byť priamy finančný príspevok a iná pomoc, napríklad vyslanie expertov či materiálna podpora. Návrh začiatkom mesiaca odmietli Poľsko a Maďarsko, Slovensko bolo jednou z krajín, ktoré sa zdržali hlasovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok