FOTO: Nová bojová technika v Lešti. V prípade potreby bude použitá na obranu Slovenska

ta3 TASR
26.6.2023 13:02

Nová bojová technika a nová rotácia vojakov, ktorá je aktuálne súčasťou mnohonárodnostnej bojovej skupiny NATO v Centre výcviku Lešť, výrazne zvyšuje schopnosti spojeneckých vojsk na Slovensku. V Lešti sa o tom v pondelok bol presvedčiť minister obrany SR Martin Sklenár.

"Sme veľmi radi, že aj na Slovensku pôsobí takáto mnohonárodnostná bojová skupina, ktorá výraznou mierou prispieva k obrane Slovenska, ako aj k spôsobilosti slovenských ozbrojených síl. Poskytuje nám také spôsobilosti, ktoré by sme samostatne získavali len veľmi dlho," uviedol Sklenár.

Máme tanky Leopard 2A6

"Táto bojová skupina vzhľadom na súčasnú situáciu na Ukrajine v prípade, že to bude potrebné, bude použitá na obranu Slovenskej republiky," dodal.

"Schopnosti tohto práporu sa od predchádzajúcej rotácie vojakov výrazne zvýšili. Už len preto, lebo tu máme tanky Leopard 2A6 a ďalšie bojové prostriedky," uviedol veliteľ zoskupenia Miroslav Vybíhal. Úlohou vojakov je podľa neho cvičiť predovšetkým obranné situácie a udržať si schopnosti, ktoré výcvikom nadobudnú.

V Lešti aktuálne pôsobí približne 1100 vojakov mnohonárodnostných síl z ČR, SR, Nemecka, USA a Slovinska, pričom najviac vojakov je tam z ČR.

Súčasťou ministrovej návštevy v Lešti bol aj slávnostný nástup príslušníkov mnohonárodnej bojovej skupiny NATO pôsobiacej na Slovensku spolu s technikou a následne presun jednotiek a techniky na miesta pôsobenia.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok