Prieskum: Onedlho sa začnú letné prázdniny. Koľko Slovákov si môže v čase inflácie dovoliť ísť na dovolenku?

ta3 TASR
26.6.2023 11:03

Letnú dovolenku si tento rok neužije vyše 30 percent Slovákov, ďalší sa ešte rozhodujú. Je za tým aj zdražovanie a vysoká inflácia. Na druhej strane, 44 percent ľudí sa v lete určite chystá dovolenkovať. Štvrtina Slovákov chce ísť do zahraničia, najčastejšie na sedem až desať dní.

Toxické mikroriasy ohrozujú francúzske pobrežie, spôsobujú príznaky podobné covidu
TASR/AP

Zníženie nákladov na dovolenke

V tuzemsku bude dovolenkovať asi 40 % opýtaných a pobudnú tu o niečo kratšie, štyri až šesť dní. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu, ktorý na prelome mája a júna tohto roka realizovala agentúra STEM/MARK pre spoločnosť Home Credit.

Tohtoročná situácia spojená s výrazným rastom cien vplýva aj na to, či vôbec, kam a za koľko sa Slováci počas leta vyberú na dovolenku. 

"Ako nám ukázal najnovší prieskum, aktuálny rast cien je pre 4 z 10 Slovákov dôvodom necestovať tento rok na dovolenku do zahraničia. Ďalších 15 % sa vyjadrilo, že pôjdu na kratšiu dobu, 14 % si zabezpečí vlastné stravovanie a 9 % pre zdražovanie nepôjde na dovolenku vôbec. Je tu však aj 22 % takých, pre ktorých súčasná situácia spojená s vyššími cenami nemá na ich dovolenkové plány žiadny vplyv," priblížil analytik trhu Home Credit Jaroslav Ondrušek.  

Koľko sú ochotní minúť?

Väčšina dovolenkujúcich sa plánuje dostať s nákladmi na letnú dovolenku pod 1 200 eur, mnohí aj výrazne nižšie. Najväčšia skupina, takmer štvrtina respondentov, sa chce zmestiť do dovolenkového rozpočtu od 401 do 800 eur. 

Pätina Slovákov sa plánuje uskromniť ešte viac a na celú dovolenku minúť menej ako 400 eur. Ďalšia pätina chce utratiť od 1 201 do 2-tisíc eur, tri % Slovákov dajú toto leto za dovolenku viac ako 4-tisíc eur.

"V porovnaní nákladov na tohtoročnú a vlaňajšiu dovolenku najviac, 44 % opýtaných hovorí, že tie ich budú približne na rovnakej úrovni. Trochu vyššie očakáva 25 % a výrazne vyššie 16 % respondentov. Naopak, menej peňazí plánuje minúť 15 % ľudí," dodal Ondrušek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok