Povolebný pat v Taliansku, Berlusconi odmieta spoluprácu s Montim

TA3, TASR
26.2.2013 07:09

Talianska stredoľavá koalícia získala väčšinu v dolnej komore parlamentu, ale horná komora sa ocitla na mŕtvom bode, oznámilo dnes talianske ministerstvo vnútra po tom, ako spočítalo hlasy v 99,9 percentách všetkých volebných urien.

Povolebný pat v Taliansku, Berlusconi odmieta spoluprácu s Montim
SITA

Nový taliansky volebný zákon, schválený v roku 2005, zakotvuje rozličný systém volieb do oboch komôr parlamentu. V 630-člennej Poslaneckej snemovni získa automaticky 54 percent kresiel volebná koalícia alebo politická strana, ktorá získa najviac hlasov v celej krajine.

V Senáte sa tzv. väčšinová prémia prideľuje na regionálnom princípe. Koalícia alebo strana, ktorá zvíťazí v národnom hlasovaní, musí tiež zvíťaziť vo veľkých regiónoch s vysokým počtom senátorov, aby si zabezpečila v Senáte väčšinu.

Stredoľavá koalícia vedie nad stredopravou o približne 125.000 hlasov vo voľbách do Poslaneckej snemovne. Vďaka štedrému bonusu pre víťaza tak získa prevahu. Vo voľbách do Senátu si stredoľavá koalícia bola istá, že získa väčšinu. To sa jej ale napriek pomoci odchádzajúceho premiéra Maria Montiho nepodarilo, napísala agentúra Reuters.

Obe komory talianskeho parlamentu majú rovnaké právomoci a vláda potrebuje mať väčšinu v oboch z nich, aby dosiahla schválenie legislatívy a zostala pri moci. Stredoľavá koalícia tak na schválenie zákonov bude potrebovať pomoc Hnutia piatich hviezd komika Beppeho Grilla alebo stredopravej koalície Silvia Berlusconiho. Ak sa im nepodarí dosiahnuť dohodu, budú sa musieť usporiadať nové voľby.


Berlusconi vylúčil dohodu s centristami premiéra Montiho

Taliansky expremiér Silvio Berlusconi vylúčil dnes dohodu s centristami úradujúceho predsedu vlády Maria Montiho po parlamentných voľbách, ktoré sa v pondelok pre taliansky Senát skončili patovou situáciou. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Stredoľavá koalícia zvíťazila vo voľbách do dolnej komory talianskeho parlamentu, keď získala 29,5 percenta hlasov, konzervatívci získali 29,2 percenta. Hnutie piatich hviezd komika Beppeho Grilla získalo v dolnej komore 25,5 percenta hlasov. Nad oboma koalíciami viedlo v piatich regiónoch.

Berlusconi dnes uznal víťazstvo stredoľavej koalície v dolnej komore parlamentu s tým, že sa všetci teraz musia zamerať na to, aký ďalší krok podniknúť, píše Reuters.


Slabý výsledok, aký vo voľbách dosiali Montiho centristi, podľa Berlusconiho odráža nespokojnosť obyvateľov s jeho úspornými opatreniami. Berlusconi zároveň vylúčil dohodu s Montim a dodal, že "musí rozmýšľať" o možnej dohode so stredoľavou koalíciou.
"Taliansko nesmie zostať bez vlády," povedal a dodal, že všetky politické strany musia niečo obetovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok