Prigožin sa stratil. Ani jeho tlačová služba nevie, kde sa nachádza

ta3 tasr
25.6.2023 16:06

V súčasnosti nie je známe, kde sa nachádza Jevgenij Prigožin. Informovala britská stanica BBC. Tlačová služba zakladateľa žoldnierskej Vagnerovej skupiny v nedeľu uviedla, že s ním zatiaľ nie je v kontakte.

Prigožin sa stratil. Ani jeho tlačová služba nevie, kde sa nachádza
TASR/AP

"Všetkých pozdravuje a na otázky odpovie, keď bude v normálnom kontakte," reagovala ďalej tlačová služba v odpovedi na otázku reportéra spravodajského servera RTVI. Prigožina naposledy videli večer 24. júna, keď za potlesku a nadšených výkrikov okolostojaceho davu na podporu vagnerovcov opúšťal autom mesto Rostov na Done.

Kolóny otočili do poľných táborov

Prigožinova tlačová služba pravidelne zverejňuje jeho verejné vyhlásenia vrátane zvukových a obrazových správ. Posledný zvukový záznam bolo zverejnené v sobotu večer, kde zakladateľ vagnerovcov povedal, že jeho muži "otáčajú" svoje kolóny a odchádzajú "opačným smerom do poľných táborov, ako bolo plánované". Ako informovali ruské úrady, vagnerovci v nedeľu opúšťajú Lipeckú a Voronežskú oblasť a smerujú na juh, pravdepodobne na okupované územia Ukrajiny, kde sa nachádzajú ich tábory.

Gubernátor Voronežskej oblasti Alexandr Gusev informoval, že presun vagnerovských jednotiek sa odohráva v "normálnom režime a bez excesov". Podľa Guseva po ich definitívnom odchode z regiónu budú zrušené obmedzenia v cestnej premávke. Gubernátor prisľúbil prijať opatrenia na náhradu škôd vzniknutých v dôsledku ozbrojenej vzbury. Úrady v Lipeckej oblasti oznámili, že vagnerovci sa z jej územia už úplne stiahli. Dopravné obmedzenia boli zrušené a doprava sa obnovila.

Vyhrotená situácia

Politická aj bezpečnostné situácia v Rusku sa nečakane vyhrotila v piatok, keď Prigožin obvinil ruské ministerstvo obrany z raketového útoku na tábor žoldnierov Vagnerovej skupiny. Potom oznámil, že jeho žoldnieri sú na ceste do Moskvy, aby sa "vysporiadali" s "chaosom" v Rusku.

Situácia sa upokojila v sobotu večer, keď Prigožin oznámil, že svojim jednotkám nariadil, aby sa vrátili do poľných táborov na Ukrajine s cieľom vyhnúť sa prelievaniu ruskej krvi. Predchádzali tomu rokovania so Západom neuznaným bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov po oznámení o vydaní rozkazu na ústup vagnerovcov uviedol, že trestné konanie proti Prigožinovi bude zastavené a on sám pôjde do Bieloruska.

Podľa Peskova nebudú stíhaní ani príslušníci Vagnerovej skupiny. Niektorí z nich - tí, ktorí sa nezúčastnili na tzv. pochode spravodlivosti na Moskvu - budú môcť podpísať zmluvy s ruským ministerstvom obrany. Peskov zdôraznil, že najnovší vývoj neovplyvní vedenie bojových operácií ruských vojsk na Ukrajine, ktoré budú pokračovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok