Ibištekový čaj je zdravý a pomáha pri chudnutí: Stačí pozbierať a usušiť kvety

TA3/zm
14.7.2023 16:00

Pili ho už v starom Egypte, pretože má viacero zdravotných účinkov. Navyše sa po ňom chudne. Ibištekový čaj je skrátka hviezda.

Ibištekový čaj je zdravý a pomáha pri chudnutí: Stačí pozbierať a usušiť kvety
Freepik

Z okrasného kríku sa v tradičnej medicíne využíva všetko, od kvetov, cez listy, stonky až po semená ibišteku.

Čaj z kvetov

Krík ibišteka je síce exotická rastlina, no už ho bežne nájdete aj v slovenských záhradách. Možno vám bude ľúto oberať ho, keď zakvitne, ale práve kvety majú najsilnejšie zdravotné účinky. Stačí ich nechať usušiť a potom zalievať horúcou vodou. Ibištekový čaj má prirodzene sladkastú chuť a sýto červenú farbu.

Zdravotné benefity

Ibištek je plný antioxidantov, najmä vitamínu C a betakaroténu. Je skvelý ako prevencia srdcových chorôb, chráni pred cukrovkou, reguluje telesnú teplotu a pomáha pri bolestiach hrdla. Na zníženie tlaku sa odporúča piť ibištekový čaj studený, inak má zdravotné výhody aj v klasickej teplej podobe.

Ibištek Freepik

Na chudnutie

Netreba pripravovať nič extra, stále ide o ten istý čaj, ktorého základom sú usušený kvety ibišteka. Jeho pravidelné popíjanie redukuje podľa niekoľkých vedeckých štúdií telesný tuk a najmä pomer bokov a pásu. Prospešný je však len v určitých dávkach, takže ho netreba piť na litre, Optimálne sú dve šálky denne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok