Babské rady na pigmentové škvrny: Riešenie nájdete nielen v kozmetike, ale aj prírode

TA3/zm
13.7.2023 08:00

Pigmentové škvrny sa môžu objaviť hocikedy, ale leto je o niečo rizikovejším obdobím, pretože na vytvorenie tmavších fľakov na tvári, ale aj rukách či dekolte, má slnečné žiarenie obrovský vplyv. Ak sa hyperpigmentácia týka aj vás, zabojovať proti nej môžete aj babskými radami z prírody.

Babské rady na pigmentové škvrny: Riešenie nájdete nielen v kozmetike, ale aj prírode
Freepik

Pigmentové škvrny nie sú len starecké, objaviť sa môžu bez ohľadu na vek, napríklad po akné, neuváženom opaľovaní alebo pri hormonálnej nerovnováhe. Ak sa s nimi stretnete, vedzte, že ich nemusíte mať navždy.

Citrónová šťava

Bieliace účinky citrónovej šťavy sú dobre známe, využiť sa dá aj v boji proti pigmentovým škvrnám. Zmiešajte lyžicu šťavy z citróna s rovnakým pomerom medu a bieleho jogurtu. Vzniknutá kaša vám poslúži ako pleťová maska. Po 15 minútach pôsobenia ju opláchnite vlažnou vodou a opakujete aspoň trikrát do týždňa.

Mandľový elixír

Na prípravu ďalšej pleťovej masky, ktorá zjednotí farebný tón pleti a dokáže vás zbaviť aj pigmentových škvŕn, budete potrebovať za lyžicu mandľového oleja, lyžicu medu a rozmixovaných 10 kúskov nesolených mandlí. Zmes aplikujte na vyčistenú pleť a po štvrťhodine opláchnite studenou vodou. Túto masku si môžete nanášať denne.

Bieliaca kurkuma

Hoci kurkuma zafarbí každé jedlo do žlta, v kontakte s pleťou má bieliace účinky. A nielen pleťou, veď dobre známy je aj trik na bielenie zubov. V prípade pigmentových škvŕn si pripravte pastu z téglika kyslej smotany a pol lyžičky kurkumy. Nič viac nepotrebujete, len pravidelnú aplikáciu na vyčistenú tvár. Opláchnuť nezabudnite opäť po štvrťhodine, dlhšie pôsobenie by mohlo byť pre pleť agresívne. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok