Prezidentka zvažuje kroky. Nevylúčila disciplinárne podanie na Žilinku

ta3 tasr
24.6.2023 13:42

Prezidentka Zuzana Čaputová nevylúčila, že podá disciplinárny podnet na generálneho prokurátora Maroša Žilinku. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy uviedla, že v odôvodnení rozhodnutia Ústavného súdu SR v súvislosti s paragrafom 363 Trestného poriadku sú aj vety, ktoré môžu byť podkladom pre takéto podanie. Podľa vlastných slov to ešte bude zvažovať.

Prezidentka zvažuje kroky. Čaputová nevylúčila disciplinárne podanie na Žilinku
TASR - Martin Baumann

"Opäť sa budem pozerať na križovatku, či podám alebo nepodám disciplinárny návrh, chcela som si počkať na rozhodnutie ÚS," uviedla hlava štátu s tým, že sa chce ešte do hĺbky pozrieť na písomné odôvodnenie rozhodnutia ÚS. Ten podľa jej slov konštatoval, že samotný paragraf nie je v rozpore s Ústavou SR, no nepozeral sa na aplikačnú prax zo strany šéfa Generálnej prokuratúry SR. "To ani nebolo predmetom konania," poznamenala.

Ak sa teda polemika v tejto veci posunie smerom k tomu, či bol alebo nebol postup generálneho prokurátora v súlade so zákonmi, zváži svoje rozhodnutie. "Na túto otázku môže dať odpoveď Najvyšší správny súd SR, ktorý je disciplinárnym súdom aj voči generálnemu prokurátorovi," doplnila prezidentka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok