Meteorológovia varujú pred silnými búrkami, vydali najvyšší stupeň výstrahy

ta3/TASR
23.6.2023 16:25

Riziko búrok v strednej a východnej časti územia SR pretrváva, najvyššia výstraha tretieho stupňa momentálne platí pre okresy Poprad, Brezno a južnú časť Banskobystrického kraja. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na svojom webe.

Búrka mraky
TASR/DPA

Hasiči zasahujú v okrese Bardejov

Hasiči aktuálne odstraňujú následky búrky na viacerých miestach v okrese Bardejov. Ako uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove, v okrese Svidník hasiči odstraňovali popadané stromy. 

"Hasiči momentálne odčerpávajú vodu zo záhrad v Raslaviciach," povedal operačný dôstojník. V súvislosti s výdatnými zrážkami zvolal primátor mesta Bardejov Boris Hanuščak zasadnutie krízového štábu. "O 18.00 h bol vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity. Najväčšie problémy však spôsobili naplaveniny, ktoré mestský podnik Bapos a Dobrovoľný hasičský zbor mesta Bardejov už odstraňuje. Samospráva situáciu neustále monitoruje a prijíma adekvátne opatrenia," povedal hovorca mesta Štefan Hij. Ako doplnil, očakávajú, že do polnoci budú naplaveniny, ktoré by mohli pri ďalšom daždi spôsobiť problémy, odstránené.

Búrky majú mimoriadnu bleskovú aktivitu

"Na strednom a východnom Slovensku sa sformovala rozsiahla a veľmi pomaly sa pohybujúca - takmer stacionárna - línia silných búrok," dodávajú meteorológovia na sociálnej sieti. Upozorňujú, že búrky majú mimoriadnu bleskovú aktivitu a prinášajú aj veľké množstvo krúp, s priemerom dva až šesť centimetrov.

V platnosti do 19.00 h platí aj najvyššia hydrologická výstraha pred povodňami pre okresy Bardejov, Sabinov a Poprad. Zvýšené riziko povodní je na ostatnom území Prešovského kraja, tiež v regiónoch Spiša, Gemera a Horehronia. Vývoj bude SHMÚ priebežne aktualizovať.

Meteorológovia vydali do 21.00 h aj výstrahu prvého stupňa pred nárazovým vetrom pre okresy Veľký Krtíš a Krupina v Banskobystrickom kraji, okres Dunajská Streda v Trnavskom kraji a Bratislavský kraj s výnimkou okresu Malacky. "Nárazy vetra môžu dosahovať rýchlosť 65 - 70 kilometrov za hodinu," uvádzajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok