Ukrajina hlási úspechy. Protiofenzíva však nie je seriál na Netflixe, neočakávajte akciu, pripomína Kyjev

ta3 ČTK
23.6.2023 15:57

Ukrajinské sily zastavili ruskú ofenzívu zameranú na mestá Kupjansk a Lyman na východe krajiny a postupujú na južnom fronte. Uviedla to v piatok podľa agentúry Reuters námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

Hlavný útok v rámci súčasnej ofenzívy proti ruskej armáde podľa nej ale ešte len príde. Mychajlo Podoljak z kancelárie ukrajinského prezidenta uviedol, že protiofenzíva má v tejto fáze za cieľ formovať bojisko. "V smere na Kupjansk a Lyman sme zviedli prudké boje, ale naši vojaci nepriateľa zastavili," povedala vo vysielaní ukrajinskej televízie Maljarová.

Ukrajina je od začiatku tohto mesiaca v počiatočnej fáze protiútoku, ktorý agentúra Reuters označila za doposiaľ najambicióznejšiu operáciu od zahájenia ruskej invázie z vlaňajšieho februára. Podľa Kyjeva sa jeho jednotkám podarilo zatiaľ dobyť osem dedín, čo sú prvé významné zisky za posledných sedem mesiacov.

"Hlavné udalosti sú skutočne ešte pred nami. A hlavný úder ešte len príde," povedala Maljarová, podľa ktorej ešte Ukrajina nenasadila niektoré rezervy. "Podľa hlásenia armády všetko pokračuje podľa plánu. Nemusíme si predstavovať, že ofenzíva bude niečo veľmi rýchle," dodala námestníčka s tým, že ukrajinskí vojaci "postupujú každý deň".

Situáciu na bojisku nemožno v čase aktívneho konfliktu nezávisle overiť. Rusko, ktoré vlani vo februári vpadlo na Ukrajinu a odvtedy tam vedie boje na stovky kilometrov dlhej frontovej línii a zároveň útočí na ukrajinské mestá a infraštruktúru hlboko za líniou dotyku, označuje ukrajinskú protiofenzívu za neúspešnú a tlmenú. Svoje pochybnosti ale podľa štvrtkovej správy televízie CNN vyjadrujú aj západní predstavitelia, podľa ktorých je ukrajinský protiútok menej úspešný, než sa čakalo.

"Niektorí ľudia si myslia, že je to hollywoodsky film a čakajú okamžité výsledky. Ale tak to nie je," odkázal tento týždeň kritikom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

Podobne sa na twitteri vyjadril Podoljak. "Protiofenzíva nie je novou sezónou seriálu na Netflixe. Nemusíte očakávať akciu a kupovať popcorn," uviedol. "Ofenzívne operácie ozbrojených síl Ukrajiny pokračujú na niekoľkých miestach. Prebiehajú formovacie operácie za účelom prípravy bojiska," dodal Podoljak.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok